Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van stadswandelingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren stadswandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heb je specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een wandeling op maat voor je.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke stadswandeling - of fietstocht - het beste past bij jouw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kun je vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag stadswandelingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen je verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met je op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wil je liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK WIJKEN
Ontdek in een ochtend de verhalen en geschiedenis van het 'Vorstelijk Complex'.
In de wijk Zuilen staat het ‘Vorstelijk Complex’; twee voormalige basisscholen uit het begin van de vorige eeuw, verbonden door een nieuw theater.
Door hun verschillende architectuurstijlen, oorspronkelijke details en de ligging een bezoek meer dan waard!
Dit leuke arrangement start om 11 uur met een bezoek aan het Volksbuurtmuseum in Wijk C. U wordt ontvangen door de gastheer/gastvrouw van het museum waarna u op eigen gelegenheid het museum bezoekt. Na het bezoek aan het museum neemt de gids u mee naar een cafe voor een 'volkslunch' en rond 13.00 uur wandelt u via de oude volksbuurten van Utrecht naar de Geertekerk. Tijdens deze wandeling is er veel aandacht voor het leven in armoede in die tijd, over 'de kloof' tussen de armere en de rijkere bewoners in het Utrecht van toen. Extra aandacht toch ook voor de pandemie van toen: de invloed die de cholera had op de Utrechters honderd jaar geleden.
Dit arrangement is op aanvraag te boeken voor 6 - 12 personen
Een wandeling vol verrassingen. Ontdek de vroegste zorginstellingen, verbaas je over de machtspelletjes van de aristocratie in het verleden, maak kennis met de talrijke verborgen plekjes. Wedden dat je de noordelijke binnenstad na afloop met heel andere ogen ziet?
Wat nu een gevarieerde woonwijk is, was in de jaren 70 en 80 nog een kantorenwijk. Maar de geschiedenis van Rijnsweerd gaat nog veel verder terug. Tijdens deze fietstocht langs heden en verleden kom je er alles over aan de weet.
Ooit vervoerde hij gewoon reizigers, de Oosterspoorbaan. Maar de Tweede Wereldoorlog voegde aan het verhaal van dit spoor een duistere bladzij toe en in de jaren zeventig werd de lijn berucht vanwege de chloortreinen. Een spoor met een geschiedenis kortom, die uiteindelijk een zonnige wending nam. Onze Gildegids kan je er alles over vertellen.
Ooit geweten dat Hoograven al kort na het begin van de jaartelling bewoond werd? Ontdek de onvermoede geschiedenis van een (met tegenzin) door Jutphaas afgestaan stadsdeel
Leidsche Rijn is het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Het gebied kent een rijke geschiedenis, die bij de bouw van de huizen werd blootgelegd. Zo werd hier een Romeins schip opgegraven en is op verschillende plaatsen de oude Romeinse 'Limesweg' met wachttorens zichtbaar gemaakt. Een wandeling waarbij heden en verleden elkaar de hand reiken..
Een buurt voor ongeschoolde arbeiders waar ook veel militairen woonden, dat was het Lombok van voor de Tweede Wereloorlog. Maar cabaretier Wim Sonneveld komt hier ook vandaan, de KVP werd er opgericht - en in het multiculture Lombok van tegenwoordig stuit je nog steeds op bijzondere staaltjes architectuur. Een wandeling door verleden en heden van een unieke wijk.
.
Ontdek de verrassingen van een wijk met een rijke historie. Want niet alleen de Romeinse noordgrens liep ooit dwars door Lunetten, maar ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Her en der zijn oud erfgoed en nieuwbouw nu fraai gecombineerd - en kijk eens hoe groen deze wijk is!
Utrecht anno 2022 is rijk aan fantasievolle muurschilderingen, verspreid over zowel de binnenstad als andere wijken. Omdat er vaak verrassende verhalen achter schuilgaan, selecteerden onze Gildegidsen 18 van deze parels in Utrecht Noordoost-west. Deze wandeling geeft je een rijkgeschakeerd beeld van de diverse onderwerpen en stijlen. Een feest voor oog en oor!
Een oude volkswijk en een nieuw labyrint: kom de sfeer proeven van deze volksbuurt die bijna van de kaart werd geveegd. Nostalgie en wetenswaardigheden uit een oude Utrechtse wijk.
Tijdens een afwisselende wandeling door Oog in Al ontdek je het verhaal achter deze wijk, met zijn bijzondere stratenplan en fraaie voorbeelden van nieuwe architectuur. Hoe zat het ook alweer met die 'dolle jonker' en zijn landhuis? En wat stond de woningbouwvereniging 'Buiten Thuis' hier in de jaren twintig van de vorige eeuw voor ogen?
Een wandeling langs de nagenoeg verdwenen wereld van het Utrechtse Versailles - met daarbovenop ruime aandacht voor de recente bedrijvigheid en de gloednieuwe stadswijk die hier verrees.
Na 1920 ging ook Utrecht aan de slag met het het principe van de ‘tuinwijk’. Waar de Vogelenbuurt nog gebaseerd op oude infrastructuur, kreeg het nieuw te bouwen Tuinwijk een baanbrekend stratenplan. Wandel mee door twee ongelijksoortige buurwijken die één ding gemeen hebben: het boeinde verhaal dat erover te vertellen is.
Halverwege de 19e eeuw begon de Utrechtse stadsmuur te knellen. Het voorheen agrarische gebied langs de Biltstraat transformeerde geleidelijk tot een rommelig wijkje met een heel eigen karakter. Wandel mee langs de plekken die deze buurt zijn karakteristieke aanzien geven
De Zeven Steegjes zijn in Utrecht een begrip. Kleine sfeervolle huisjes aan smalle steegjes aan de rand van de binnenstad, ooit gebouwd voor fabrieksarbeiders en gezinnen die afhankelijk waren van de liefdadigheid. Samen met de Gildegids duik je diep in de historie van dit nog altijd karakteristieke stadsbuurtje.
GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur
Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482