Rondleiding aanvragen
Catalogus
Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van stadswandelingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren stadswandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heb je specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een wandeling op maat voor je.
Aanvragen
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke stadswandeling - of fietstocht - het beste past bij jouw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in. Bijzonderheden kun je vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag stadswandelingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries. We ontvangen je verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met je op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wil je liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
Selecteer een van de volgende rubrieken van onze catalogus
CATALOGUS RUBRIEK STADSONTWIKKELING
-
De geheimen van 'verborgen' waterlopen; van Minstroom tot Biltse Grift
Waar begint de Minstroom, hoe loopt hij verder en waar komt hij uit? En die Biltse Grift, wat is daar precies het verhaal achter? Een wandeling van zo'n 2 uur langs verborgen waterlopen met een lange geschiedenis.
Natuur, Stadsontwikkeling
Abstederdijk, hoek Oosterspoorbaan
Details / Aanvragen -
Fietstocht langs industrieel en ander erfgoed
Waar tegenwoordig het Utrechts Archief zetelt, stond ooit de Paulus Abdij. Behalve het Archief herbergt dit kolossale pand ook restaurant De Rechtbank en het Court Hotel. Hier gaat onze fietstocht van start!
We peddelen langs Utrechtse plekken-met-verhalen: locaties waar door durf, ondernemerszin, creativiteit en doorzettingsvermogen allerlei moois tot stand kwam. De route voert langs kerken, kloosters, fabrieken en zware industrie. We bezoeken de Veilinghaven en de Merwedezone,waar zoveel verandert en toch ook nog zoveel aan vroeger tijden herinnert - om te eindigen bij de Werkspoorkathedraal. Ga mee op ontdekkingstocht!
(maximaal 10 deelnemers)
Architectuur, Stadsontwikkeling
in overleg met gids
Details / Aanvragen -
Het verhaal van de Oosterspoorbaan
Ooit vervoerde hij gewoon reizigers, de Oosterspoorbaan. Maar de Tweede Wereldoorlog voegde aan het verhaal van dit spoor een duistere bladzij toe. In de jaren zeventig werd de lijn berucht vanwege de chloortreinen. Een spoor met een geschiedenis kortom, die uiteindelijk een zonnige wending nam. Onze Gildegids kan je er alles over vertellen.
Stadsontwikkeling, Wijken
Hieronymusplantsoen
Details / Aanvragen -
Het verhaal van de Uithof / Utrecht Science Park
In het poldergebied ten oosten van de stad verrees vanaf begin jaren zestig het universitaire landschap van De Uithof. Zo'n 15 jaar geleden transformeerde het tot 'Utrecht Science Park'.
Laat je verrassen door de eeuwenlange geschiedenis van deze hoogst eigentijdse locatie.(Foto: Boerderij De Uithof @1974 | Utrechts Archief)
Stadsontwikkeling
bushalte Padualaan
Details / Aanvragen -
In het spoor van de Utrechtse gastarbeiders
Tijdens de wederopbouw en de economische groei in de 60’er jaren was er een grote behoefte aan meer personeel. Duizenden gastarbeiders uit Italië, Spanje, Griekenland, het voormalige Joegoslavië, Turkije en Marokko hebben door de jaren heen bij DEMKA, Werkspoor en andere bedrijven in Utrecht gewerkt. Om hieraan te herinneren is er een herdenkingskunstwerk in twee delen gekomen.
Wandel samen met de Gilderondleider van het ene deel van het kunstwerk op de Mariaplaats naar het andere deel in het Majellapark.Let op: het gaat om een stevige wandeling van ca. 5 km die 2 uur duurt.
Let op: deze wandeling start op de Mariaplaats in de binnenstad en eindigt aan het einde van de Vleutenseweg bij het Majellapark. Vanaf daar kan je gemakkelijk een bus nemen terug richting de binnenstad.
Foto: Nederlandse Spoorwegen / HUA
Divers, Stadsontwikkeling, Wijken
Mariaplaats, Gastarbeidersmonument (vanaf het station over de brug eerste boom links)
Details / Aanvragen -
Leidsche Rijn: heden en verleden van een 'booming' stadsdeel
Leidsche Rijn is het nieuwe stadsdeel van Utrecht. Het gebied kent een rijke geschiedenis, die bij de bouw van de huizen werd blootgelegd. Zo werd hier een Romeins schip opgegraven en is op verschillende plaatsen de oude Romeinse 'Limesweg' met wachttorens zichtbaar gemaakt. Een wandeling waarbij heden en verleden elkaar de hand reiken..
Stadsontwikkeling, Wijken
Details / Aanvragen -
Maliebaan, een statige laan met voorname bewoners
De Maliebaan is ooit aangelegd voor het vermaak van de studenten in Utrecht. In de loop van de tijd is er echter veel veranderd en is zij geworden tot de statige weg die wij nu kennen, een weg met een zeer gevarieerd verleden.
Stadsontwikkeling
Maliebaan 1
Details / Aanvragen -
Merwedekanaal en Muntsluizen; over beurtschippers, gietstaal en roeiers
Ooit was het Merwedekanaal zo'n belangrijke transportroute dat er zich allerlei belangrijke industrieën vestigden. Tegenwoordig levert datzelfde kanaal, met zijn trainende roeiers, recreërende stadsmensen en toenemende horeca- en woonbestemmingen, een uniek panorama op. Beschermd stadsgezicht! Wandel mee en verken heden en verleden van dit schilderachtige stukje Utrecht.
Stadsontwikkeling
Spinozabrug Noordzijde
Details / Aanvragen -
Nieuwbouw en oude glorie rond de Croeselaan
De omgeving van de Utrechtse Croeselaan zal de komende jaren ingrijpend veranderen. Wat resteert hier uit de tijd dat dit een belangrijk veilinggebied was? Wat verdwijnt er, wat wordt ingepast in de nieuwbouw? Een ontdekkingstocht langs heden en verleden - plus een blik op de toekomst.
Architectuur, Stadsontwikkeling
Moreelsebrug, The Green house
Details / Aanvragen -
Pracht en praal van Zijdebalen en Lauwerecht
Een wandeling langs de nagenoeg verdwenen wereld van het Utrechtse Versailles - met daarbovenop ruime aandacht voor de recente bedrijvigheid en de gloednieuwe stadswijk die hier verrees.
Stadsontwikkeling, Wijken
Stenenbrug, Bemuurde Weerd Oostzijde, hoek Adelaarstraat
Details / Aanvragen -
Van Vondelparc tot Twijnstraat
Een wandeling door Utrecht van de Vondellaan tot de Tolsteegbarrière. Met verhalen over de nostalgie van de Croesestraat en de nieuwe architectuur van van Egeraat en Francine Houben. En nog veel meer.
Architectuur, Stadsontwikkeling
Vondellaan 202, vóór de Open Universiteit
Details / Aanvragen