Rondleidingen met inschrijving

Programma 2022

Het wandelprogramma voor het voorjaar en de zomer 2022 vindt u in de agenda hieronder.

Wilt u liever eerst meer informatie over een bepaalde rondleiding of een rondleiding boeken voor een besloten gezelschap, neem dan contact met ons op.

Bekijk onze volledige Rondleidingen-agenda of selecteer een van de volgende rubrieken


 • Langs sporen van slavernij in Utrecht

  slavernij lantaarnconsole demondriaan1

  Utrecht is altijd een stad zonder zeehaven geweest. Waarom vinden we dan toch ook hier sporen van de slavenhandel? Wandel mee langs Utrechtse locaties met een bedenkelijk of juist respectabel verleden. Langs huizen waar VOC-dienaren en plantagehouders woonden, waar voormalige tot slaaf gemaakten en vrijgelatenen terechtkwamen – of waar voorvechters van de afschaffing van slavernij hun domicilie hadden. Ontdek de lang verzwegen geschiedenis en hoor de verhalen over de Utrechtse betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden.

  .

  24-05-2022 14:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Stadhuis (Korte Minrebroederstraat)
  Details

 • Ontdek Wijk C

  wijk c utrechtEen oude volkswijk en een nieuw labyrint: kom de sfeer proeven van deze volksbuurt die bijna van de kaart werd geveegd. Nostalgie en wetenswaardigheden uit een oude Utrechtse wijk.

  25-05-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Wijken
  Jacobikerk, straatkant bij het beeld 'Gedankenkopf'
  Details

 • Fiets- en wandeltocht: Fort de Bilt en Park Bloeyendael

  fort de bilt kogelvangers

  Natuurpark Bloeyendael (ca 8 ha) grenst aan Fort De Bilt-Zuid. Het park is in 1975 door de gemeente Utrecht aangelegd in de vroegere Johannapolder en heeft zich ontwikkeld tot een fraai natuurgebied met prachtige wandelpaden, bloemenweiden, een heemtuin, wildakker en een imkerij. Tijdens de rondleiding zal een gids van Bloeyendael u hiermee laten kennis maken. 

  28-05-2022 13:00
  € 10; met U-pas en t/m 12 jaar € 6
  Forten, Geprogrammeerd, Natuur
  Fort de Bilt
  Details

 • Langs kleine rivieren rond de stad

  minstroomWaar begint de Minstroom, hoe loopt hij verder en waar komt hij uit? Uw gildegids leidt u in deze stevige wandeling van circa twee uur langs verborgen waterlopen met een oude geschiedenis.
  Let op: het eindpunt van deze wandeling wijkt af van het startpunt, de wandeling eindigt bij de Alexander Numankade

  01-06-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Natuur, Stadsontwikkeling
  Abstederdijk, hoek Oosterspoorbaan
  Details

 • Het verhaal van de Uithof / Utrecht Science Park

  science parkHet verhaal van De Uithof/Utrecht Science Park 

  De Johannapolder, zo kenden de Utrechters het agrarische gebied ten oosten van hun stad waar ooit een klooster moest hebben gestaan. In die agrarische polder verrees vanaf begin jaren zestig het universitaire landschap van De Uithof, waar generaties studenten hun opleiding kregen. Zo’n jaar of vijftien geleden werden de functies van dit stadsdeel uitgebreid met studentenwoningen en innovatieve bedrijven: De Uithof werd ‘Utrecht Science Park'. Een wijk waar moderne architectuur op inventieve wijze verbonden blijft met de oorspronkelijke natuur. 

  Laat je verrassen door de eeuwenlange geschiedenis van deze hoogst eigentijds ogende locatie. Van plusminus 1100 tot nu: een booming stadsdeel in historisch perspectief.

   Fotobron: Boerderij De Uithof @1974  | Utrechts Archief

  03-06-2022 11:00
  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen t/m 12 jaar)
  Geprogrammeerd, Stadsontwikkeling
  bushalte Padualaan
  Details

 • De noordelijke binnenstad met andere ogen

  noordelijke binnenstadNoorderlijke binnenstad met andere ogen 

   
  Misschien ken je het fenomeen: je kent een bepaald stadsdeel als je broekzak, tenminste dat denk je, tot je van iemand hoort wat er zich lang geleden in deze of gene straat heeft afgespeeld, hoe ingrijpend dat is geweest, en dat je er tot op de huidige dag de sporen van kunt zien. Vanaf dat moment kijk je met andere ogen.  
   
  Dat is het precies het idee van deze wandeling. We komen langs allerlei plekken waar menigeen langs loopt of fietst zonder er aandacht aan te schenken. Wedden dat jij na afloop een heel ander stadsdeel ziet? Wandel mee door de noordelijke binnenstad, ervaar hoe de historie tot leven komt. Ontdek de vroegste zorginstellingen, verbaas je over de machtspelletjes van de aristocratie in het verleden en maak kennis met de talrijke verborgen plekjes. 
  08-06-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Wijken
  Janskerkhof, beeld van F.C. Donders
  Details

 • Wat maakt Utrecht uniek?

  oudegracht werftrap en domtorenWat Utrecht echt uniek maakt

  Eeuwennoude grachten? - prachtig hoor. Maar beroemde grachtensteden vind je overal ter wereld. Voor werven, werfkelders en consoles (de gebeeldhouwde afbeeldingen onder lantaarns) daarentegen moet je echt in Utrecht zijn. Benieuwd hoe ze zijn ontstaan? Ga dan mee op ontdekkingstocht. En passant vertelt de gilderondleider je alles over stadsrechten en handel, over stegen, hofjes en trappen. We beginnen deze wandeling in (!) het oude stadhuis en eindigen op het Ledig Erf.                                                                       
   
   
  10-06-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Stadhuis (Korte Minrebroederstraat)
  Details

 • Wereld Art Nouveau dag - architectuurwandeling

  art nouveau balkon foto RMIn het kader van Wereld Art Nouveau dag op 10 juni organiseert Gilde Utrecht Art Nouveau architectuurwandeling in de binnenstad van Utrecht.
  Art Nouveau in Utrecht zien we vooral langs de (rond 1900) verbrede straten en in de winkelstraten. Deze bouwstijl werd met name toegepast voor gebouwen die nog geen lange traditie kenden zoals warenhuizen, hotels, bioscopen en verzekeringskantoren. Tijdens deze wandeling door de binnenstad kijken we vooral omhoog, naar de gevels boven de winkels. Daar ontdekken we prachtige tegeltableaus, sierlijke hekwerken en mooie raampartijen. Ook specifieke architectuurkenmerken als hoefijzervormige bogen, loggia’s, erkers en hoektorens staan op het programma.

  10-06-2022 14:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Architectuur, Binnenstad, Geprogrammeerd
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details

 • Langs de oude Rijnloop

  kromme rijnMaak met uw gildegids een wandeling langs de oevers van de Kromme Rijn. Deze wandeling duurt 2 uur. U krijgt veel informatie over stadion Galgenwaard, de Kromhoutkazerne, Noppie Koch en fort Vossegat met de brug met twaalf gaten. Onderweg ook een sprookje van Tyltil en Mytil.

  11-06-2022 19:00
  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen t/m 12 jaar)
  Forten, Geprogrammeerd, Natuur, Stadsontwikkeling
  Fort Lunet I
  Details

 • Dag voor de stad (met gratis rondleidingen en lezingen)

  logo 900 def ontwerpGilde Utrecht viert 900 jaar stad groots met: 
  De dag voor de stad

  Zondag 12 juni vanaf 11.00 uur - 16.00 uur vanuit de Bibliotheek op de Neude
  (vertrek laatste rondleiding om 15.30 uur) 

  De hele dag kunt u gratis deelnemen aan Gilde activiteiten. Elk half uur vertrekt er eeen rondleiding waar u gratis bij aan kunt sluiten (even binnen bij de Gildestand melden). Er zijn gratis kort lezingen (ook elk half uur) over een onderwerp uit de Utrechtse geschiedenis, de zogenaamde histopitches. In de centrale hal van de bieb vindt u een standje van Gilde Utrecht waar u een puzzeltocht kunt kopen en het prachtige boekje Gilde Utrecht onthult geheimen van de stad (feestelijke herdruk van het boekje dat in 2019 is uitgegeven) . 

  12-06-2022 11:00
  Gratis deelname aan rondleidingen en lezingen
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Neude, tegenover de Voorstraat
  Details

 • De Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog

  maliebaan tijdens woII 2 Voor onze stad was de bevrijding op 7 mei 1945 uiteraard een buitengewone gebeurtenis. Er had zich veel afgespeeld in die zware oorlogsjaren en met name de Maliebaan speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol vanwege een aantal belangrijke mensen dat er woonde en instanties die er gevestigd waren. Denk aan Mussert en zijn NSB, verzetsstrijdster ‘Dr. Max’ en aartsbisschop Jan de Jong. Wij wandelen langs deze plekken die een belangrijke rol speelden in de Utrechtse oorlogsgeschiedenis  en vertellen u de verhalen over de bezetting, verraad, onderduik en bevrijding. 

   
  De wandeling start bij het Spoorwegmuseum en eindigt op de Maliebaan 
  15-06-2022 19:30
  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen tot 12 jaar)
  Geprogrammeerd, OorlogEnVrede
  Spoorwegmuseum (voor de ingang)
  Details

 • Kloosters en zorg in de middeleeuwen en later

  kloosterhof catharijneconvent 2In de middeleeuwen telde de Utrechtse binnenstad meer dan twintig kloosters. Een aantal daarvan hield zich ook met zorg bezig. Er waren ook gasthuizen waar men zieken verpleegde of onderdak bood aan pelgrims. Na de reformatie verdwenen veel kloostergebouwen of kregen ze een andere bestemming. Het voormalige Regulierenklooster kreeg alsnog een zorgfunctie en werd weeshuis.

  De wandeling start en eindigt bij het Catharijneconvent

  17-06-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie, Zorg
  Catharijneconvent, binnenplaats
  Details

 • Fiets- en wandeltocht: Fort de Bilt en Park Bloeyendael

  fort de bilt kogelvangers

  Natuurpark Bloeyendael (ca 8 ha) grenst aan Fort De Bilt-Zuid. Het park is in 1975 door de gemeente Utrecht aangelegd in de vroegere Johannapolder en heeft zich ontwikkeld tot een fraai natuurgebied met prachtige wandelpaden, bloemenweiden, een heemtuin, wildakker en een imkerij. Tijdens de rondleiding zal een gids van Bloeyendael u hiermee laten kennis maken. 

  18-06-2022 13:00
  € 10; met U-pas en t/m 12 jaar € 6
  Forten, Geprogrammeerd, Natuur
  Fort de Bilt
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de gezondheidszorg

  pesthuis leeuwenberghIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de Utrechtse gezondheidszorg .

  21-06-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1A
  Details

 • Ommuurde stad

  ommuurde stad stservaastorenDe ommuurde stad

  Eeuwenlang lag de Domstad verscholen achter poorten, muren en torens. Deze imposante stadsverdediging is grotendeels teloorgegaan, maar op diverse plekken rond de oude binnenstad vind je nog altijd restanten die de fantasie prikkelen. Deze wandeling voert je langs een aantal plekken die vanaf 1122, toen Utrecht stadsrechten kreeg, een cruciale rol hebben gespeeld in de verdediging van de stad. Laat je bijpraten over de stadsbuitengracht, de roemruchte Tolsteegpoort en natuurlijk: de imposante, uit de 16e eeuw stammende bolwerken en bastions.

  21-06-2022 14:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, OorlogEnVrede
  Ledig Erf -bij standbeeld Herman Berkien
  Details

 • Tuinwijk en Vogelenbuurt: ongelijksoortige buren

  beelden in het GriftparkVogelenbuurt en Tuinwijk: ongelijksoortige buren

  Na 1920 koos de overheid ervoor verdere bevolkingstoename op te vangen in een omgeving die de voordelen van stad en platteland in zich verenigde. Het principe van de ‘tuinwijk’ werd geboren. In Utrecht profiteerde het NS-personeel daar dankbaar van. Waar de oudere Vogelenbuurt nog gebaseerd was op bestaande infrastructuur, kreeg Tuinwijk kreeg een geheel nieuw, rationeel stratenplan.
  De industriële bedrijvigheid in dit stadsdeel ging pas een probleem vormen toen er een park moest komen. Het schoonmaken van de vervuilde grond rond de voormalige gasfabriek bracht heel wat gemoederen in beweging. Maar het resultaat mag er zijn: het nieuw aangelegde Griftpark is een parel van de buurt.

  Ook het Zwarte Water slaan we op deze wandeling niet over. Inmiddels is dat grotendeels overkluisd en onzichtbaar. Maar wie zijn ogen de kost geeft, vindt er nog duidelijke sporen van de molens die hier ooit op waterenergie draaiden.

  22-06-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Wijken
  Restaurant Griftpark (Peter's Bistro )
  Details

 • Vorstelijk Complex Zuilen

  vorstelijk complex zuilenOntdek in een ochtend de verhalen en geschiedenis van het 'Vorstelijk Complex'.
   
  In de wijk Zuilen staat het ‘Vorstelijk Complex’; twee voormalige basisscholen uit het begin van de vorige eeuw, verbonden door een nieuw theater.
  Door hun verschillende architectuurstijlen, oorspronkelijke details en de ligging een bezoek meer dan waard! 

  23-06-2022 10:30
  € 12,50 - met U-pas € 8,50 (incl. ontvangst met koffie en thee)
  Architectuur, Geprogrammeerd, Wijken
  Vorstelijk Complex Zuilen, Prinses Christinalaan 1, navigatie instellen op J.M. de Muinck Keizerlaan
  Details

 • Utrechtse begraafplaatsen en hun geheimen

  begraafplaats soestbergenBegraafplaatsen en hun geheimen   

  Bijzondere mensen krijgen vaak bijzondere graven. Maar die moet je dan wel weten te vinden. Enig idee waar in Utrecht het graf ligt van Gerrit Rietveld, de beroemde meubelmaker en architect? Of dat van de verzetsstrijder Wolter Jacobus Heukels, waar de grafsteen een fascinerend verhaal vertelt?

  Tijdens deze wandeling maak je grondig (excusez le mot) kennis met de illustere begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade. Beide ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher jr., en beide nadrukkelijk ook bedoeld als ‘verpozingsplekken’ voor de Utrechtse bevolking. Ga mee met een Gildegids en ontdek de schoonheid en merkwaardigheden van deze zeer Utrechtse dodenakkers.


  De wandeling start bij de ingang van Begraafplaats Soestbergen, Gansstraat en eindigt bij de Begraafplaats Kovelswade aan de Koningsweg

  24-06-2022 14:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Natuur
  Begraafplaats Soestbergen
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de gebouwen

  mariaplaats architectuurIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de gebouwen.

  28-06-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Janskerkhof, beeld van Anne Frank
  Details

 • Hoograven: van bronstijd tot Briljantlaan

  hoograven draadindustrie neerlandia foto Frans versteegJe zou het niet direct vermoeden, maar de wijk Hoograven heeft een enorm lange geschiedenis. De Romeinen zaten hier kort na het begin van de jaartelling al, en dat waren nog niet eens de eerste bewoners. Zo’n 1100 jaar zou de aanleg van de Vaartse Rijn de ontwikkeling van het gebied sterk beïnvloeden, net als in de 19e eeuw de bouw van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Toen Hoograven in 1954 van van de gemeente Jutphaas overging naar de stad Utrecht, kwam de ontplooiing in een stroomversnelling.

  We wandelen langs industrieel erfgoed, langs een steenoven en restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar we komen ook langs de Julianaweg. Benieuwd waarom die zolang en breed is? Schrijf je in en rondleider Frans Versteeg vertelt je er alles over.

  29-06-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Stadsontwikkeling, Wijken
  Scouting Baracuda Zeeverkenners, Verlengde Hoogravenseweg 25
  Details

 • Geheimen van de stad
   
  Spannende verhalen over Utrecht en zijn bewoners. Wandel mee langs plekken met een opwindend verleden en hoor de bijbehorende vertellingen. Over een Romeinse muntenschat, beroemde koningen, aan lager wal geraakte kunstenaars, vrome heiligen, misdaad, prostitutie, heksen en bijzondere burgers. 
   

   

  01-07-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de iconen

  In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de iconen.

  05-07-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Langs sporen van slavernij in Utrecht

  slavernij lantaarnconsole demondriaan1

  Utrecht is altijd een stad zonder zeehaven geweest. Waarom vinden we dan toch ook hier sporen van de slavenhandel? Wandel mee langs Utrechtse locaties met een bedenkelijk of juist respectabel verleden. Langs huizen waar VOC-dienaren en plantagehouders woonden, waar voormalige tot slaaf gemaakten en vrijgelatenen terechtkwamen – of waar voorvechters van de afschaffing van slavernij hun domicilie hadden. Ontdek de lang verzwegen geschiedenis en hoor de verhalen over de Utrechtse betrokkenheid bij het Nederlandse slavernijverleden.

  .

  05-07-2022 15:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Stadhuis (Korte Minrebroederstraat)
  Details

 • Je ziet het niet, totdat...

  huize oudaenAls je zo door Utrecht loopt zijn er heel veel kleine dingen waar je zo aan voorbij loopt maar die een belangrijk onderdeel zijn van de geschiedenis van de stad.
  Waaraan kan je bijvoorbeeld zien dat de bewoners van de stadskastelen Oudaen en Drakenburg nogal eens met elkaar in de clinch lagen, net als de bewoners van Putruwiel en Fresenburg. 

  En hoe zit dat nou precies met het Paushuize? Heeft daar echt een Paus gewoond?  Aan de Oudegracht nemen we een kijkje bij een pand waar vroeger een krantenredactie zat, is daar nog iets terug te vinden van het beeld van de iconische foto waarop voorbijgangers de verkiezingsuitslagen bij de krant bekijken. 
  Tenslotte bekijken we één van de lantaarnconsoles aan de Nieuwegracht en laat de gids u zien waarom juist die console zo bijzonder is.  

  06-07-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Kunst, Wijken
  Stadskasteel Oudaen, Oudegracht
  Details

 • Hofjes en steegjes, grachten en werven

  een vd zeven steegjes
  Wandel mee door de verscholen hofjes vol flora en met oude bomen, vaak te bereiken via nauwe steegjes. Tijdens deze wandeling hoort u ook over het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.

   

  08-07-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  09-07-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Fietstocht Fort Lunet I naar Lunet IV

  lunet i koningswegWe wandelen en fietsen na een korte rondleiding op Lunet I langs de vier Lunetten aan de rand van Utrecht. Deze forten zijn de naamgever van de wijk Lunetten en zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke verdedigingslinie.

  09-07-2022 14:00
  14 euro (korting voor U-pashouders en kinderen t/m 12 jaar)
  Forten, Geprogrammeerd
  Fort Lunet I
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de bevolking

  In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de bevolking.

  12-07-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Stadskastelen


  Kijkt u wel eens naar de gevels? En herkent u daarin af en toe een oud kasteel? De binnenstad van Utrecht telt 23 stadskastelen, de meeste daarvan aan de Oudegracht. Ze werden gebouwd tussen ongeveer 1175 en 1500 en zagen er vaak heel weerbaar uit. Sommige zijn door verbouwingen niet meer als zodanig te herkennen. Maar ze blijven interessant. Tijdens deze avondwandeling gaan we een paar van de meer bijzondere stadskastelen bekijken.

  De wandeling begint bij de Zwaansteeg en eindigt bij stadskasteel Oudaen op de Oudegracht.

  13-07-2022 19:30
  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen tot 12 jaar)
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Oudegracht/hoek Zwaansteeg
  Details

 • Van Vondelparc tot Twijnstraat

  nieuwbouw in het vondelparcEen wandeling door Utrecht van de Vondellaan tot de Tolsteegbarrière. Met verhalen over de nostalgie van de Croesestraat en de nieuwe architectuur van van Egeraat en Francine Houben. En nog veel meer.

  15-07-2022 11:00
  8 euro (korting voor U-pashouders en kinderen t/m 12 jaar)
  Architectuur, Geprogrammeerd, Stadsontwikkeling
  Vondellaan 202, vóór de Open Universiteit
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de verdwenen muren

  sloop stadsmuur nobeldwarsstraat 1924In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de verdwenen muren 

  19-07-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Lombok

  lombok mozaiek boven ramenDe wijk Lombok ligt aan de westkant van de stad Utrecht. Het is vanouds een arbeiderswijk. Een wijk met een rijke historie en veel veranderingen.

   

  20-07-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Geprogrammeerd, Wijken
  ULU Moskee
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  23-07-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... het jaar 1122

  mariaplaats beeld hendrikIVIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... het jaar 1122.

  26-07-2022 10:30
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details

 • Glaswandeling: Glas en Art Nouveau

  glas in loodIn samenwerking met het Nationaal Glasmuseum Leerdam organiseert Gilde Utrecht stadswandelingen over bijzonder glas, waaronder glas in lood.
  Uw gids leidt u langs diverse voorbeelden van glaskunst in het centrum van de stad.

  26-07-2022 14:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Kunst
  Willemsplantsoen 12
  Details

 • Het verhaal van de legendarische Trijn van Leemput

  trijn van leemput

  Na een beleg van zeven weken waren eindelijk de Spanjaarden verdreven uit de gehate burcht Vredenborgh. De burgers van Utrecht eisten dat het kasteel gesloopt zou worden. Toen de autoriteiten treuzelden, was het volgens de overlevering Trijn van Leemput die kloekmoedig het heft in handen nam. Onder haar aanvoering trok op 2 mei 1577 een grote groep vrouwen naar de verlaten dwangburcht, en zette doortastend het houweel in de muren. Wie was deze onverschrokken Trijn van Leemput en wat dreef haar?

  Let op: deze wandeling eindigt op een andere plaats dan waar de wandeling start.
  De wandeling eindigt op de Zandbrug

  27-07-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, OorlogEnVrede, Vrouwen
  Korte Elisabethstraat
  Details

 • Bomenwandeling

  amberboomJong zijn, mooi en dynamisch, dan tel je mee in de mensenwereld! Hoe anders is dat  in de bomenwereld. Oud, en gerimpeld zijn, dat geeft pas aanzien. Onze bomengids leidt je langs bomen van zo’n 30 soorten. Gaandeweg komen je zintuigen op scherp te staan: zie de bloeiende (vaak al vanaf april) ) meidoorn, ruik het zoete aroma van de lindeboom, laat je gehoor strelen door een ruisende populier. Ontdek waarom sommige Utrechtse bomen zo worden gekoesterd, maar ook waarom de boom niet altijd onze beste vriend is.

     29-07-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Natuur
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details

 • Nieuwegracht
  03-08-2022 19:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Nieuwegracht, hoek Agnietenstraat
  Details

 • Hofjes en steegjes, grachten en werven

  springweg 2022 clHofjes en steegjes, grachten en werven

  In de Middeleeuwen kende Utrecht meer dan twintig kloosters. Dat verklaart waarom er de oude binnenstad nog zoveel schilderachtige binnentuinen en hofjes te vinden zijn, vaak verscholen en alleen bereikbaar via nauwe steegjes. Maar wie woonden daar dan oorspronkelijk en wat deden ze zoal?

  Wandel met uw Gildegids mee door het Museumkwartier en je hoort er alles over. Inbegrepen in deze wandeling: het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde Utrechts werven. Ook de geschiedenis van de Zeven Steegjes, waar we natuurlijk doorheen lopen, komt tijdens deze ontspannen rondleiding uitvoerig aan bod.

  05-08-2022 11:00
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Architectuur, Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  06-08-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de gezondheidszorg

  pesthuis leeuwenberghIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de Utrechtse gezondheidszorg .

  17-08-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1A
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  20-08-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de iconen

  In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de iconen.

  25-08-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de gebouwen

  mariaplaats architectuurIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de gebouwen.

  01-09-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Janskerkhof, beeld van Anne Frank
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  03-09-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... het jaar 1122

  mariaplaats beeld hendrikIVIn het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... het jaar 1122.

  08-09-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Mariaplaats, ingang conservatorium
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de verdwenen muren

  sloop stadsmuur nobeldwarsstraat 1924In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de verdwenen muren 

  15-09-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Utrecht 900 jaar stadsrechten: Het verhaal van... de bevolking

  In het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten organiseert Gilde Utrecht verschillende themawandelingen die het verhaal vertellen over Utrecht in de afgelopen 900 jaar. Tijdens deze wandeling hoort u het verhaal van... de bevolking.

  22-09-2022 19:00
  speciaal Utrecht 900 tarief € 5,00; met U-pas € 3,00
  Binnenstad, Geprogrammeerd
  Domplein, Jan van Nassau beeld voor het Academiegebouw
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  24-09-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  08-10-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  22-10-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Het Volksbuurt arrangement (wandeling, 'volks-lunch' en bezoek aan het Volksbuurtmuseum)
  wijk c utrechtDit leuke arrangement start om 11 uur met een historische wandeling onder leiding van een Gildegids. De wandeling voert u langs het leven in de volksbuurten van Utrecht rond 1900. We starten bij de Zeven Steegjes, bij de pomp op het Geertekerkhof en wandelen richting Wijk C. Daar staat rond 12.30 uur een 'volks-lunch' voor u klaar in een bekend WijkC-café: 'Oude Dikke Dries'. Na de lunch brengen we een bezoek aan het kleine maar fijne Utrechtse Volksbuurtmuseum.

  U betaalt inclusief lunch en toegang tot het Volksbuurtmuseum voor dit arrangement 24 € per persoon 

  Let op: dit arrangement start op het Geertekerkhof en eindigt in Wijk C bij het Volksbuurtmuseum.

  28-10-2022 11:00
  € 24,-
  Binnenstad, Divers, Geprogrammeerd
  Volksbuurtmuseum Waterstraat 27
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  05-11-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

 • Het leven van Paus Adrianus VI in Utrecht

  paus adrianusWandeling langs plekken uit het leven van Paus Adrianus VI
  (wandeling bij de expositie over deze Nederlandse paus, die van juni tot november te zien is in Museum Catharijneconvent)


  Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, leider van de katholieke kerk werd.
  Daarom wordt er een speciaal herdenkingsjaar gewijd aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523).
  Gidsen van Gilde Utrecht organiseren een wandeling langs plekken in de stad die een rol gespeeld hebben in het leven van paus Adrianus VI, bijvoorbeeld de plaats waar zijn geboortehuis stond. U wandelt langs ‘Paushuize’, het huis dat hij liet bouwen, maar waar hij nooit gewoond heeft en er zal aandacht zijn voor Jan van Scorel, de Utrechtse schilder die door paus Adrianus VI benoemd werd tot beheerder van de kunstschatten van het Vaticaan.

   

   

  12-11-2022 13:30
  € 8; met U-pas en t/m 12 jaar € 4
  Binnenstad, Geprogrammeerd, Religie
  Catharijeconvent, ingang, Lange Nieuwstraat
  Details

Nieuwsgierig naar onze activiteiten?
Schrijf je hier dan in voor  onze nieuwsbrief

GILDE UTRECHT
Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht
Geopend op werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur

Telefoon: 030 2343252
E-mail:
IBAN: NL94RABO 0120 943 298
KvK: 41183482

© Gilde Utrecht - 2022

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommige cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van de site; andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op onze website. Zie onze Privacyverklaring.
Ok