Gilde Utrecht heeft een zeer gevarieerd aanbod van rondleidingen. Vanwege de veelheid van thema's hebben we onze wandelingen en fietstochten in de catalogus ingedeeld in een aantal rubrieken, van Architectuur tot Zorg. Standaard duren wandelingen 1,5 uur maar langer is ook mogelijk.
Heeft u specifieke wensen wat betreft inhoud of doelgroep (bijvoorbeeld kinderen of mensen met een lichte beperking), dan maken we graag een rondleiding op maat voor u.
In ons protocol is opgenomen dat wij de Covid-19 maatregelen van de Veiligheidsregio Utrecht volgen. Er kunnen daarom maar een beperkt aantal mensen per gids mee. Bij grotere groepen zetten wij extra gidsen in.
De kosten blijven, ook bij inzet van meerdere gidsen, € 8,00 per persoon met een minimum tarief van € 24,00 per aangevraagde groep.
Kijk in de rubrieken hieronder om te zien welke wandeling - of fietstocht - het beste past bij uw gezelschap. Vul daarna het aanvraagformulier in.
Bijzonderheden kunt u vermelden bij 'Opmerkingen'. Gilde Utrecht kan op aanvraag rondleidingen verzorgen in het Duits, Engels, Frans en Fries.
We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk vijf werkdagen voor de gewenste datum. Na ontvangst van het formulier nemen de medewerkers van de balie van Gilde Utrecht contact met u op (meestal op de eerstvolgende werkdag).
Wilt u liever eerst meer informatie, neem dan contact met ons op.
CATALOGUS RUBRIEK ARCHITECTUUR
Utrecht was in de Middeleeuwen een belangrijke stad. In het stratenpatroon van de binnenstad is nog veel van deze tijd terug te vinden. Uw gids voert u mee langs verschillende overblijfselen uit die tijd. Als u Utrecht niet kent is dit een mooie manier om de stad wat beter te leren kennen, maar ook voor Utrechters een ideale gelegenheid om meer over de eigen stad te weten te komen.
Naast historische gebouwen kent Utrecht architectonische juweeltjes uit begin 20ste eeuw. Tijdens de wandeling maakt u kennis met de bouwstijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw, zoals Jugendstil, Neoclassicisme en Het Nieuwe Bouwen.
We bekijken gebouwen die zijn ontworpen door Baanders, Rijksen, Rietveld, Crouwel en andere architecten.
Tijdens deze anderhalf uur durende fietstocht bezichtigen we gebouwen uit verschillende bouwstijlen en bouwperiodes.
We starten in het centrum vanaf de Neude en eindigen de fietstocht bij het Wilhelminapark. Onderweg fietsen we langs gebouwen van de Amsterdamse school, de nieuwe zakelijkheid, De Stijl en andere interessante bouwwerken. Via de nieuwe brug fietsen we richting het kantoorgebouw van de RABO. Vervolgens werpen we een blik op Villa Jongerius en gaan we via de Jutfaseweg naar de Tolsteegbrug waar zich het Louis Hartlooper complex bevindt. Vervolgens komt de chauffeurswoning van Rietveld aan bod en fietsen we langs de eerste flats in Utrecht die in opdracht van woningbouwvereniging Het nieuwe Woonhuis, werden gebouwd. Langs huizen van de Woningbouw Utrecht, met beeldhouwwerken van Hildo Krop, vervolgen we onze weg via een mooie muurschildering richting Het Rietveld Schröderhuis. We eindigen tenslotte in het Wilhelminapark
Gerrit Rietveld was een meubelmaker en architect die zijn tijd ver vooruit was. Het duurde dan ook lang voordat hij de erkenning kreeg die hij verdiende. Hij heeft zijn hele leven in Utrecht doorgebracht. Op deze fietstocht volgen wij hem van de wieg tot aan het graf. Wij fietsen ca. 10 kilometer.
Wij bekijken plekken waar Rietveld gewerkt en gewoond heeft en bezichtigen meerdere van zijn werken (niet het Rietveld-Schröderhuis, dat is een bezichtiging op zichzelf). Waar heeft hij zijn droom van het moderne wonen gerealiseerd, waar heeft hij zijn beroemde stoel ontworpen en waar had hij zijn architectuurbureau?
Tijdens deze wandeling ziet u vooral het Utrecht van de 20ste eeuw: van Nieuwe Zakelijkheid tot Postmodernisme. We bekijken verschillende fraaie voorbeelden van wooncomplexen gebouwd volgens het principe van de Nieuwe Zakelijkheid.
Later in de 20ste eeuw wordt het winkel en kantorencomplex Hoog Catharijne gebouwd. Het plan was vanaf het begin omstreden, vooral ook om de afbraak die daarvoor nodig was. Uiteindelijk wordt Hoog Catharijne in september 1973 officieel geopend, en in de loop der jaren op verschillende moment opgeknapt en aangepast tot de totale facelift die het de afgelopen jaren heeft ondergaan.
Voorbeelden van Postmodernisme vinden we op de Ganzenmarkt, en in de innovatieve verbouwing van het oude stadhuis door Miralles.
Tijdens deze wandeling ontdekt u de Utrechtse wijk Oog in al en vertellen we u waar die vreemde naam vandaan komt.
We maken we een afwisselende wandeling door het groen en langs het bijzondere stratenplan van Berlage en Holsboer.
Ook vertellen we u het verhaal van Everhart Meyster die een belangrijke rol speelde bij de aanleg van park Oog in Al. We volgen de Leidse Rijn van de Rijks Munt naar het Rijks Militair Hospitaal en ontdekken wat woningbouwvereniging “Buiten Thuis” als doel had bij de bouw van de woningen in Oog in Al vanaf 1921. We eindigen de wandeling bij een Château de l'industrie en nieuwe architectuur.
Ze zijn er nog: (resten van) Romaanse en Gotische gebouwen uit de tijd dat Utrecht groter was dan Amsterdam. Natuurlijk de Dom maar ook de vier kapittelkerken.
Door de overgang naar het protestantisme kwamen veel kerkelijke terreinen vrij die opnieuw werden ingericht met nieuwe straten en mooie moderne huizen.
In de 19de eeuw breekt er een heel nieuwe tijd aan; het eerste warenhuis 'De Winkel van Sinkel' wordt in neo-classisitische stijl gebouwd, ook komt er een nieuw Universiteitsgebouw waarbij lang discussie is over de stijl: neo- gotiek of neo-renaissance. En ook de katholieke kerk bouwt na eeuwen weer kerken met als hoogtepunt de prachtige neogotische Willibrorduskerk.
Al vanaf 1343 wordt de stad Utrecht bestuurd van de plek waar ons oude stadhuis staat. In de huizen Hasenberg en Lichtenberg werden de schout en de schepenen gehuisvest, alsmede de rechtspraak en de uitvoerende macht: de politie. In de loop der jaren werden meer panden aangekocht waar delen van het stadbestuur gevestigd zijn geweest.
De Spaanse architect Enric Miralles kreeg in 1997 de opdracht voor een ingrijpende renovatie van het stadhuiscomplex. Het nieuwe stadskantoor heeft de functies van het ambtenarenapparaat overgenomen. Een gedeelte van dit apparaat zat hier in het oude stadhuis. In de rondgang zal vooral aandacht worden besteed aan de gevolgen van de verbouwing van eind twintigste eeuw.