Nieuw: het voorjaarsprogramma! Wij hebben dit jaar ook een voorjaarsprogramma samengesteld, met wandelingen en fietstochten waarvoor u zich individueel kunt inschrijven. Naast deze voorjaarswandelingen vindt u in de agenda wandelingen die aansluiten bij bijvoorbeeld tentoonstellingen en evenementen. U vindt alle wandelingen in de agenda hieronder. U kunt u meteen inschrijven en via iDEAL betalen. De bevestiging die u per e-mail ontvangt, is tevens uw bewijs van deelname. LEES HIER HET SPECIALE COVID-19 PROTOCOL.
Wilt u liever eerst meer informatie over een bepaalde rondleiding, neem dan contact met ons op.
AGENDA RUBRIEK BINNENSTAD
Tijdens deze anderhalf uur durende fietstocht bezichtigen we gebouwen uit verschillende bouwstijlen en bouwperiodes.
We starten in het centrum vanaf de Neude en eindigen de fietstocht bij het Wilhelminapark. Onderweg fietsen we langs gebouwen van de Amsterdamse school, de nieuwe zakelijkheid, De Stijl en andere interessante bouwwerken. Via de nieuwe brug fietsen we richting het kantoorgebouw van de RABO. Vervolgens werpen we een blik op Villa Jongerius en gaan we via de Jutfaseweg naar de Tolsteegbrug waar zich het Louis Hartlooper complex bevindt. Vervolgens komt de chauffeurswoning van Rietveld aan bod en fietsen we langs de eerste flats in Utrecht die in opdracht van woningbouwvereniging Het nieuwe Woonhuis, werden gebouwd. Langs huizen van de Woningbouw Utrecht, met beeldhouwwerken van Hildo Krop, vervolgen we onze weg via een mooie muurschildering richting Het Rietveld Schröderhuis.
Wist u dat Rembrandt en Rubens zijn geïnspireerd door onze Utrechtse schilders? Tijdens deze wandeling gaan we langs de ateliers en woonhuizen van bekende en minder bekende Utrechtse schilders. Ook bekijken we de tekenschool.
Ten tijde van De Opstand veranderde de stad van een katholiek, bestuurlijk centrum in een stad waar de protestanten in vele opzichten de dienst gingen uitmaken. Dat veranderde het alledaagse leven in de stad en heeft de stad tot de dag van vandaag een ander aanzien gegeven.
U loopt langs de mooiste stadsbomen, zo’n dertig soorten!
Jong ogen, mooi zijn en dynamisch, dan tel je mee als mens. Zo niet in de bomenwereld. Oud, gerimpeld en statisch zijn: dat geeft aanzien.
Zo leidt de bomengids u langs de meest gekoesterde boom van de stad en de duurste (een linde).
Utrecht is een groene stad. Waar werd het eerste openbare park aangelegd en welke parken zijn er nog? Waar vinden wij groen achter en tussen de huizen? Op deze wandeling lopen wij langs verschillende groene eilanden in de stad en horen wij de geschiedenis daarvan.
Groen in de stad is er al sinds eeuwen. In het begin was het weidegroen voor de dieren, boomgaarden en moestuinen. Pas later kwam ook het decoratieve aspect met bloemen, hekjes en kunst erbij. Overal in Utrecht vinden wij zichtbaar en verstopt groene oasen om te recreëren, om voedsel te verbouwen of als verfraaiing van de stad.
Deze wandeling start bij de Laan van Puntenburg ter hoogte van de Inktpot en eindigt op de Lange Nieuwstraat.
Van armenschool tot onderwijs in het weeshuis, parochieschool of universiteit. De gids laat u het tastbare verleden van het Utrechtse onderwijs ervaren.
'De vroomheid, de schoonheid, de jeugd, de dood, de waanzin en de ouderdom troffen hier te zamen’. Aan de hand van dit gedicht van Clare Lennart op de noordgevel van de Klaaskerk gaan we de rijke geschiedenis van het zuidelijke puntje van de binnenstad tot leven brengen.
Wandel mee door de geschiedenis van zorg- en hulpverlening in de binnenstad van Utrecht. De laatste decennia leven we in een samenleving waarbij de overheid zorg draagt voor zijn burgers. Maar hoe was het geregeld in de eeuwen daarvoor?
In samenwerking met het Nationaal Glasmuseum Leerdam organiseert Gilde Utrecht stadswandelingen over bijzonder glas, waaronder glas in lood.
Uw gids leidt u langs diverse voorbeelden van glaskunst in het centrum van de stad.
In de middeleeuwen telde de Utrechtse binnenstad meer dan twintig kloosters. Een aantal daarvan hield zich ook met zorg bezig. Er waren ook gasthuizen waar men zieken verpleegde of onderdak bood aan pelgrims. Na de reformatie verdwenen veel kloostergebouwen of kregen ze een andere bestemming. Het voormalige Regulierenklooster kreeg alsnog een zorgfunctie en werd weeshuis.
De wandeling start en eindigt bij het Catharijneconvent
Wandel mee en ontdek de geschiedenis van de legendarische Trijn van Leemput, een verzetsheldin uit de Utrechtse geschiedenis,
Trijn van Leempunt (1530 - 1607) gaat op een dag in 1577 met een groep vrouwen de strijd aan met de Spanjaarden door met hamers en houwelen de aanval te openen op Kasteel Vredenburg. De dames brengen grote schade aan aan het kasteel en Trijn gaat de geschiedenis in als heldin.
In de stad is op verschillende plaatsen deze historische gebeurtenis zichtbaar gemaakt met standbeelden van Trijn en natuurlijk de restanten van Kasteel Vredenburg.
Let op: deze wandeling eindigt op een andere plaats dan waar de wandeling start.
De wandeling eindigt op de Zandbrug
Een oude volkswijk en een nieuw labyrint: kom de sfeer proeven van deze volksbuurt die bijna van de kaart werd geveegd. Nostalgie en wetenswaardigheden uit een oude Utrechtse wijk
Wandel mee door de verscholen hofjes vol flora en met oude bomen, vaak te bereiken via nauwe steegjes. Tijdens deze wandeling hoort u ook over het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.
Over de Kermis, het St. Maartensfeest, sportende studenten op de Maliebaan, het concert van de kleine Mozart, het pierement van De Fluyter maar ook ravothuizen, tapperijen en zelfs terechtstellingen!
In de stad was altijd veel te doen. Laat u verrassen en ervaar waar de Utrechters zich mee bezighielden!
Deze wandeling start op het Domplein en einidigt op de Mariaplaats
U loopt langs de mooiste stadsbomen, zo’n dertig soorten!
Jong ogen, mooi zijn en dynamisch, dan tel je mee als mens. Zo niet in de bomenwereld. Oud, gerimpeld en statisch zijn: dat geeft aanzien.
Zo leidt de bomengids u langs de meest gekoesterde boom van de stad en de duurste (een linde).
Wandel mee langs de onbekende wijngeschiedenis van de stad. U proeft de wijnen zoals die ooit rijkelijk langs de grachten vloeiden.
Wandel mee door de verscholen hofjes vol flora en met oude bomen, vaak te bereiken via nauwe steegjes. Tijdens deze wandeling hoort u ook over het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.
De gehele binnenstad van Utrecht is opgesierd met beeldhouwwerken, groot en klein. Soms prominent aanwezig, soms heel onopvallend. Onder de reliëfs aan de muren en onder de lantaarnpalen langs de grachten zitten ware kunstwerkjes verborgen. Uw gids neemt u mee langs een aantal van deze kunstwerkjes en vertelt erover. U zult verbaasd zijn hoe rijk de Utrechtse binnenstad versierd is!
Wandel mee langs de onbekende wijngeschiedenis van de stad. U proeft de wijnen zoals die ooit rijkelijk langs de grachten vloeiden.