Actueel


Gildecafé: ontstaan en transformatie Postkantoor

26 03 Gildecaf Postkantoor NeudeHet voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude wordt verbouwd en uitgebreid tot een nieuw publiek gebouw in Utrecht met o.a. de nieuwe centrale bibliotheek, winkels, horeca en een ondergrondse fietsenstalling. Een mooi moment om terug te blikken op de ontstaansgeschiedenis van het rijksmonument naar ontwerp van Joseph Crouwel en kennis te nemen van de transformatie- en renovatieplannen.

Op dinsdag 26 maart zal Frederik Vermeesch, architect-partner bij Rijnboutt en verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp, u meenemen in het verhaal van dit fantastische gebouw aan de Oudegracht.

Wij verwelkomen u (weer) graag in café Nieuwe Dikke Dries, Oudkerkhof 36, aanvang 19.30 uur.

Lees meer


Zomerfolder 2019

Woensdag 3 april start het zomerwandelprogramma met de wandeling "Vrouwen in de hoofdrol". Vijf maanden en tientallen wandelingen later, op 25 september, sluit de Wijnwandeling het programma weer af.

Deze wandelingen gaan op de genoemde dagen altijd door. Bij aanmelding hoort u waar de wandeling start.

De folder met het volledige programma kunt u hier downloaden. En binnenkort kunt u de eerste wandelingen bekijken en boeken via onze website.

Lees meer


POWER - Veerkracht op leeftijd

Project POWER nu ook in Utrecht

POWER is een landelijk (vrijwilligers) initiatief voor senioren die elkaar willen inspireren om het ouder worden op een positieve manier te beleven. POWER Utrecht is januari 2019 van start gegaan.

Vijf inspirerende workshops voor 55-plussers
POWER Utrecht organiseert dit voorjaar een serie van vijf inspiratie workshops voor 55-plussers die zich willen (her)oriënteren op hun leven. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hoe zij in het leven staan en waar op dit moment hun interesses en behoeften liggen. De bijeenkomsten bestrijken vijf levensdomeinen: lichaam & geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid & activiteiten, waarden & inspiratie.

Oriëntatiebijeenkomst

POWER Utrecht organiseert op vrijdag 12 april van 14 tot 17 uur een oriëntatiebijeenkomst. Locatie: Bemuurde Weerd Oostzijde 3, Utrecht.

Workshops
De workshops zijn op vrijdagmiddag 26 april en donderdagmiddag 9 en 23 mei, 6 en 20 juni. Tijd: 14 tot 17 uur. Locatie: Bemuurde Weerd Oostzijde 3, Utrecht.

Aanmelden
Aanmelden voor de oriëntatiebijeenkomst en/of workshops kan door een e-mail te sturen naar .
Meer informatie kunt u vinden op de site van POWER Utrecht: www.powerutrecht.nl.

Power

Lees meer


Nieuwe tarieven vanaf 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 is Gilde Utrecht helaas genoodzaakt de prijzen van de wandelingen te verhogen. Voor een rondleiding van 1,5 uur betaalt u dan € 8 per persoon (met U-pas en kinderen t/m 12 jaar € 4). Lange wandelingen van 3 uur en fietstochten worden vanaf 1 januari € 14 (met U-pas en kinderen t/m 12 jaar € 7).

Lees meer


Utrechtse Caravaggisten

Loop met ons mee door het werk en leven van de Utrechtse Caravaggisten. Samen met het Utrechtse Gilde heeft het Centraal Museum Utrecht een mooie wandelroute door de stad Utrecht uitgestippeld. Tussen 19 december en 13 maart wordt deze wandeling zeven keer aangeboden.  Meer informatie in onze agenda en op de website van het Centraal Museum.

Lees meer


Stadswandeling: Tachtigjarige Oorlog

De opstand in Utrecht
Er is dit jaar veel aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog, die 450 jaar geleden uitbrak. Tijdens deze strijd van Willem van Oranje en zijn kompanen tegen de opgelegde wetten en regels van de Spanjaarden, is Nederland ontstaan. Ook in Utrecht vindt men nog gebouwen en locaties met een historie uit deze periode. Zo heeft kasteel Vredenburg ook een rol gespeeld in deze strijd.

Gilde Utrecht heeft een wandeling ontworpen waarbij de rondleiders u graag meenemen in de tijd en vertellen wat deze oorlog voor Utrecht betekende. Het is een wandeling ‘op aanvraag’, dus een wandeling voor uw eigen gezelschap op een zelfgekozen tijdstip.

Interesse? Meldt u dan aan via een mail naar of bel 030-234 32 52 op werkdagen tussen 14 en 16 uur.

Kosten van een wandeling op maat: €6,- pp, maar minimaal €24,- (kinderen en U-pashouders €3,-)

Lees meer


Historie van Hotel Karel V in de schijnwerpers

Grand Hotel Karel V heeft een roemrucht verleden: de ridders van de Duitsche Orde, Keizer Karel V die er logeerde in 1554, een residentie van koning Lodewijk Napoleon, de Middeleeuwse kelders en kluistoren, de eeuwenoude tuinen, het voormalige Militair Hospitaal en het Romeinse grafveld, de geschiedenis is overal zichtbaar. En dat allemaal op een terrein van 20.000 m2 in het historische centrum van Utrecht. Vanaf vrijdag 30 maart zal deze rijke historie extra in de schijnwerpers gezet worden.

Lees meer


Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

In de prachtige ambiance van de aula van het Utrechts Archief is 5 oktober het eerste exemplaar van 'Utrechts verleden in vogelvlucht' uitgereikt aan oud-burgemeester mevrouw Lien Vos-van Gortel.

Voor de realisatie van het boek hebben Renger de Bruin (Centraal Museum), Kaj van Vliet (Utrechts Archief) en René de Kam (Gemeente Utrecht) nauw samengewerkt.

Lees meerWandeling 100 jaar 'De Stijl'

Wandeling 100 jaar 'De Stijl'

In 1917 introduceerde Theo van Doesburg De Stijl. Eerst een tijdschrift en later werd het een kunstbeweging. De leden van de kunstbeweging wilden de kunst radicaal hervormen. Rechte lijnen, primaire kleuren in combinatie met grijs, zwart en wit.

Belangrijke, rondom Utrecht bekende leden, waren: Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Een aantal stijlen die uit deze periode ontstond, waren de bijzondere architectuur van Rietveld, Art Deco, Postmodernisme,  en zeker niet te vergeten de Amsterdamse School. Tijdens de wandeling zal ook aandacht worden besteed aan Jugendstil of Art Nouveau, een bouwstijl uit de periode voor de Stijl. 

Lees meer


Taalakkoord in Utrecht

Taalakkoord in Utrecht

Tel mee met Taal
Op 1 juni 2017 sluiten 14 Utrechtse organisaties een Taalakkoord. Deze netwerkaanpak bestrijdt laaggeletterdheid en bevordert digitale vaardigheden, met de ambitie dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

(Digi)taalvaardigheid in Utrecht
Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd en tenminste 68.000 Utrechters hebben moeite met de computer en digitale communicatie. Laaggeletterdheid heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen. Het kan leiden tot schaamte en onbegrip, tot afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse zaken. Mensen die moeite hebben met lezen en/of de computer vinden minder gemakkelijk werk en hebben vaker gezondheidsproblemen.

Lees meer


Gratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Lees meerDE LETTERS VAN UTRECHT ondersteunen ‘Samenspraak’ van Gilde Utrecht in 2016

In 2016 (jan t/m dec) ondersteunen de Letters van Utrecht het project Samenspraak van Gilde Utrecht. Onder de naam Samenspraak converseren Gildevrijwilligers met anderstaligen, in een informele situatie bij de deelnemer of de vrijwilliger thuis en meestal individueel. Deze activiteit is bedoeld om de deelnemers extra gelegenheid te bieden hun spreek- en luistervaardigheden in de Nederlandse taal te ontwikkelen en om hen met elkaar en met de Nederlandse samenleving in contact te brengen. Samenspraak is gestart door Gilde Nederland ruim 15 jaar geleden.

Lees meer

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook