Actueel

POWER - Veerkracht op leeftijd

Power

POWER is een nieuw (vrijwilligers) initiatief voor senioren die elkaar willen inspireren om het ouder worden op een positieve manier te beleven. In Utrecht is nu ook een POWER groep in oprichting. Bij voldoende belangstelling start POWER Utrecht in 2019.

POWER - Veerkracht op leeftijd begint met een reeks van vijf workshops, begeleid door twee speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers. In de workshops gaan deelnemers met elkaar in gesprek over hoe zij in het leven staan en waar op dit moment hun interesses en behoeften liggen. Zij doen dat aan de hand van inspirerende thema’s die betrekking hebben op vijf levensdomeinen (lichaam & geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid & activiteiten, waarden & inspiratie). Voor meer informatie zie www.powernederland.nl

Voor informatie over POWER Utrecht i.o. kunt u terecht bij

Marco de la Rambelje, M 06 513 325 19 E

of

Hanske van Holstein, M 06 34451959 E

Lees meer


Bomen en kunst

Bomen en kunst

Gilde Utrecht organiseert op zaterdagmiddag 22 september van 14 uur tot ca. 15.15 uur een bomenwandeling door de oude binnenstad van Utrecht. De wandeling begint bij Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10, waar die week de expositie ‘Leaves on my mind’ van Jacolien de Jong loopt. Gilderondleiders Aart de Veer en/of Han Davidse nemen u mee langs oude bomen in de binnenstad. ‘Hoe herkent u de boom aan zijn blad?’ is daarbij het centrale thema. Autumn is a second spring when every leaf is a flower. Na de wandeling wordt u ontvangen met een drankje in de galerie en zal de kunstenares de expositie toelichten. 

Lees meer


Catharijneconvent 550 jaar: stadswandelingen middeleeuwse kloosters en kerken in juli en augustus

De stadswandeling ‘Middeleeuwse kloosters en kerken’ wordt georganiseerd vanwege het 550-jarig bestaan van het klooster van museum Catharijneconvent. Wist u dat Utrecht in het verleden zo’n twintig kloosters had? Van veel kloosters rest alleen de naam en wordt de locatie door straatnamen in leven gehouden.

Kloosters

Lees meer


Dagelijks een stadswandeling met Gilde Utrecht

Dagelijks een stadswandeling met Gilde Utrecht

Vanaf 14 mei 2018 biedt Gilde Utrecht elke dag om 14 uur een stadswandeling van ongeveer 1,5 uur. De gids staat klaar op het D

omplein, tussen de VVV en de Domtoren, en is herkenbaar aan de groene gildetas.

Vrije wandeling
Deze ‘vrije‘ wandeling wordt zo genoemd omdat men zich niet vooraf hoeft aan te melden. De rondleider neemt u graag mee op een wandeling door de prachtige binnenstad van Utrecht, langs de grachten, werven, de stadskastelen of de hofjes.

Lees meer


Historie van Hotel Karel V in de schijnwerpers

Grand Hotel Karel V heeft een roemrucht verleden: de ridders van de Duitsche Orde, Keizer Karel V die er logeerde in 1554, een residentie van koning Lodewijk Napoleon, de Middeleeuwse kelders en kluistoren, de eeuwenoude tuinen, het voormalige Militair Hospitaal en het Romeinse grafveld, de geschiedenis is overal zichtbaar. En dat allemaal op een terrein van 20.000 m2 in het historische centrum van Utrecht. Vanaf vrijdag 30 maart zal deze rijke historie extra in de schijnwerpers gezet worden.

Lees meer


Cursus Geschiedenis van Utrecht in 6 bijeenkomsten

Cursus Geschiedenis van Utrecht in 6 bijeenkomsten

Als je vergeet, wordt je geschiedenis belangrijker. Namen onthouden wordt lastig, maar over vroeger weet je des temeer. En het is leuk om herinneringen met anderen te delen. In dat kader start Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht op 14 februari een cursus Geschiedenis van Utrecht.

Herinneringen ophalen

We kijken en luisteren in de ochtenduren naar een presentatie over de geschiedenis van de stad door een ervaren gids van Gilde Utrecht. De presentatie is in tempo aangepast, zodat mensen met vergeetachtigheid hem goed kunnen volgen. Na afloop gaan we in gesprek. Er is volop gelegenheid om herinneringen te delen met elkaar.
Na een warme lunch bezoeken we enkele locatie(s) in de stad die aan bod zijn gekomen.

Lees meer


Nu inschrijven op de cursussen Cultuurhistorie

Nu inschrijven op de cursussen Cultuurhistorie

Komend jaar organiseert het Utrechts Gilde weer zeven cursussen op het gebied van de geschiedenis, stedenbouw en architectuur van de stad Utrecht. Het gaat volgens een van de organisatoren, Gerrit Huisman, om een combinatie van een interessant verhaal op een mooie locatie met een goede kop koffie en aansluitend een wandeling.

Twee jaar geleden vroeg Sigrid Hjelmevoll, directeur van Gilde Utrecht, aan Joke van de Boogaard en Gerrit of zij de organisatie van cursus Leer Mij Utrecht (Beter) Kennen wilden overnemen van Ingrid den Daas en Corrie van Leusden. Joke en Gerrit lieten zich bij de opzet van de cursussen inspireren door 'Boschlogie' uit Den Bosch. Gerrit: 'Daar wordt al sinds 1990 een cursus gegeven over de cultuurhistorie van 's-Hertogenbosch. Met dat voorbeeld hebben Joke en ik gezocht naar een nieuwe opzet.

Lees meer


Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

In de prachtige ambiance van de aula van het Utrechts Archief is 5 oktober het eerste exemplaar van 'Utrechts verleden in vogelvlucht' uitgereikt aan oud-burgemeester mevrouw Lien Vos-van Gortel.

Voor de realisatie van het boek hebben Renger de Bruin (Centraal Museum), Kaj van Vliet (Utrechts Archief) en René de Kam (Gemeente Utrecht) nauw samengewerkt.

Lees meer


Taart voor Joke!

Taart voor Joke!

 Een oproep van het KFHeinfonds in DUIC en een attente fortenrondleider van Gilde Utrecht, zie hier de ingrediënten voor de Taart voor Joke!

Het KFHeinfonds geeft steun aan organisaties en instellingen op het terrein van cultuur, (natuur)historie, maatschappelijk werk en volksgezondheid. En de taartenactie is bedoeld als een blijk van waardering voor mensen die zich op enigerlei wijze daarvoor inzetten. 

Lees meerWandeling 100 jaar 'De Stijl'

Wandeling 100 jaar 'De Stijl'

In 1917 introduceerde Theo van Doesburg De Stijl. Eerst een tijdschrift en later werd het een kunstbeweging. De leden van de kunstbeweging wilden de kunst radicaal hervormen. Rechte lijnen, primaire kleuren in combinatie met grijs, zwart en wit.

Belangrijke, rondom Utrecht bekende leden, waren: Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Een aantal stijlen die uit deze periode ontstond, waren de bijzondere architectuur van Rietveld, Art Deco, Postmodernisme,  en zeker niet te vergeten de Amsterdamse School. Tijdens de wandeling zal ook aandacht worden besteed aan Jugendstil of Art Nouveau, een bouwstijl uit de periode voor de Stijl. 

Lees meer


Taalakkoord in Utrecht

Taalakkoord in Utrecht

Tel mee met Taal
Op 1 juni 2017 sluiten 14 Utrechtse organisaties een Taalakkoord. Deze netwerkaanpak bestrijdt laaggeletterdheid en bevordert digitale vaardigheden, met de ambitie dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

(Digi)taalvaardigheid in Utrecht
Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd en tenminste 68.000 Utrechters hebben moeite met de computer en digitale communicatie. Laaggeletterdheid heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen. Het kan leiden tot schaamte en onbegrip, tot afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse zaken. Mensen die moeite hebben met lezen en/of de computer vinden minder gemakkelijk werk en hebben vaker gezondheidsproblemen.

Lees meer


Gratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Lees meerDE LETTERS VAN UTRECHT ondersteunen ‘Samenspraak’ van Gilde Utrecht in 2016

In 2016 (jan t/m dec) ondersteunen de Letters van Utrecht het project Samenspraak van Gilde Utrecht. Onder de naam Samenspraak converseren Gildevrijwilligers met anderstaligen, in een informele situatie bij de deelnemer of de vrijwilliger thuis en meestal individueel. Deze activiteit is bedoeld om de deelnemers extra gelegenheid te bieden hun spreek- en luistervaardigheden in de Nederlandse taal te ontwikkelen en om hen met elkaar en met de Nederlandse samenleving in contact te brengen. Samenspraak is gestart door Gilde Nederland ruim 15 jaar geleden.

Lees meer

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

Volg ons

facebook