Actueel

Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

 

De tentoonstelling "De Zeven Steegjes, een leven lang buurten" laat een uniek stukje Utrecht zien. Een buurt, beroemd door zijn bewoners en monumentale karakter. De tentoonstelling in het Volksbuurtmuseum (van 17 september tot 16 februari) is te bezoeken in combinatie met een lunch bij stadsbrasserie de Utrechter en een rondleiding door De Zeven Steegjes, verzorgd door Gilde Utrecht.

Lees meer


Sporen van Sint Maarten

Sporen van Sint Maarten

Op woensdag 6 november organiseert Gilde Utrecht een St. Maartenswandeling.

Tijdens deze 1,5 uur durende stadswandeling laten de gidsen van het Gilde Utrecht Sint Maarten herleven.

Sint Maarten is te ontdekken op de meest leuke en onverwachte plekken in de stad. Zonder gids zou je er zo aan voorbij lopen.
 
Reserveer nu.

Lees meer


Utrecht begint hier

Utrecht begint hier

Op vrijdag 4 oktober 2019 opent Het Utrechts Archief de nieuwe vaste tentoonstelling “Utrecht begint hier”. Beelden, verhalen en interactieve installaties brengen het verhaal van Utrecht tot leven.

In het kader van deze opening organiseert Het Utrechts Archief in samenwerking met Gilde Utrecht een aantal wandelingen in het Museumkwartier van Utrecht. Tijdens deze wandelingen van 1,5 uur komt u veel te weten over Het Utrechts Archief, de geschiedenis van de locatie van Het Utrechts Archief en de omgeving met haar kerken en voormalige kloosters.

De gratis wandelingen vinden plaats op zaterdag en zondag 5 en 6 oktober 2019 en beginnen om 13 en 15 uur op de binnenplaats van Het Utrechts Archief. Aanmelden is niet nodig.

 

Lees meer


Dromen in beton

Dit najaar presenteert het Centraal Museum in Utrecht Dromen in beton, een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Aansluitend op deze tentoonstelling, te bekijken van 28 september tot 19 januari 2020, organiseert Gilde Utrecht vier keer een wandeling in het nieuwe stadhart van Utrecht.
Van de restanten van het vroegere kasteel Vredenburg tot de gloednieuwe torens bij het Centraal Station in anderhalf tot twee uur.

Uiteraard gaan we kijken bij de restanten van het vroegere kasteel Vredenburg en luisteren naar de verhalen over de bouw van een vijf verdiepingen onder de grond liggende parkeergarage. Het verschil tussen stadskamer en styleroom komt aan de orde. We kijken bij woontoren De SYP, Central Park en de Galaxy tower. En wandelen terug via de Moreelsebrug en de voor een groot deel uitgegraven stadsbuitengracht.

Wanneer: 10 oktober, 7 november, 12 december en 9 januari.
Meer informatie en aanmelden via de agenda.

Lees meer


Gildecafé met Hans Renes

Historische atlas van Utrecht

Op 24 september verwelkomen we u graag in café Nieuwe Dikke Dries voor het eerste Gilde-café in najaar 2019. Deze avond zal Hans Renes vertellen over de ruimtelijke ontwikkeling van de stad Utrecht.
Hans Renes is historisch-geograaf bij de Universiteit Utrecht en bezet daarnaast een leerstoel in cultureel erfgoed aan de Vrije Universiteit. Bijna vijftien jaar geleden heeft hij de ‘Historische atlas van de stad Utrecht’ geschreven.
In het Gildecafé belicht Hans Renes de grote lijnen, maar daarnaast wil hij graag in discussie over mogelijkheden om stadswandelingen meer geografisch te maken.

Dinsdag 24 september, 19.30 uur, café Nieuwe Dikke Dries, Oudkerkhof 36. Toegang gratis. Consumpties via het muntjes-systeem, € 5,- voor twee consumpties (koffie, thee, wijn, water of een tapbiertje). Als u iets eerder komt, helpt u de barmedewerker om iedereen op tijd van een drankje te voorzien.

 

Lees meer


Samenwerking Gilde Utrecht met Odensehuis Andante

Folder OdensehuisOdensehuis Andante is een inloophuis in Utrecht Oost voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Dit najaar presenteert Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht weer een nieuwe cursus Historisch Utrecht.  Lees meer hierover in de folder.  U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar .

Lees meer


POWER UTRECHT - Een nieuwe serie workshops

Project POWER:  Veerkracht op leeftijd

POWER is een landelijk (vrijwilligers) initiatief voor senioren die elkaar willen inspireren om het ouder worden op een positieve manier te beleven. POWER Utrecht is januari 2019 van start gegaan.

Power

Vijf inspiratie workshops  voor 55 plussers
Power Utrecht organiseert dit najaar een serie van vijf inspiratie workshops voor 55 plussers die zich willen (her)oriënteren op hun leven. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hoe zij in het leven staan en waar op dit moment hun interesses en behoeften liggen. De bijeenkomsten bestrijken vijf levensdomeinen: lichaam & geest, sociale contacten, materiele situatie, arbeid & activiteiten, waarden & inspiratie.

Oriëntatiebijeenkomst

Op vrijdagochtend 6 september is een introductiebijeenkomst van 10 uur tot 13 uur. Plaats: Bemuurde Weerd 3 Oostzijde, Utrecht.

Workshops
De workshops zijn op de vrijdagochtenden 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november Tijd: 10.00 uur tot 13.00 uur. Plaats: Bemuurde Weerd 3 Oostzijde, Utrecht.

Aanmelden
Aanmelden voor de introductiebijeenkomst en/of workshops kan door een e-mail te sturen naar .
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Marco de la Rambelje, M 06 513 325 19 E
of Hanske van Holstein, M 06 34451959 E

 

 

Lees meer


100 jaar Vrouwenkiesrecht in Utrecht

Gilde Utrecht vrouwenwandeling

In 2019 vieren we dat vrouwen sinds 100 jaar mogen stemmen. Voor dit vrouwenkiesrecht moesten vrouwen jarenlang strijden. Gilde Utrecht organiseerde aansluitend op de tentoonstelling ‘Vrouwen Stemmen’ (samengesteld door gastconservator Marjet Douze in samenwerking met met het Utrechts Archief) een wandeling over Utrechtse vrouwen en hun strijd tegen ongelijke behandeling. De tentoonstelling is inmiddels voorbij, maar de succesvolle reeks wandelingen krijgt in het najaar nog een vervolg. Op 27 september kunt u nog meewandelen. Aanmelden hiervoor kan via onze agenda.   

Deze wandeling kunt u ook voor een privé-gezelschap reserveren. U kiest dan zelf de datum en de tijd. Bel daarvoor op werkdagen tussen 
14 en 16 uur naar Gilde Utrecht op 030 234 3252,  of stuur een e-mail met uw vraag naar  (met vermelding van uw telefoonnummer). Maximaal kunnen 15 personen per rondleider deelnemen, bij grotere groepen worden meer rondleiders ingezet. Minimum aantal is 4 deelnemers.  

Lees meer


Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Ruim 650 jaar zorg en naastenliefde in het Bartholomeus Gasthuis

Gilde Utrecht verzorgt iedere zondag om 11.00 uur een rondleiding door het eeuwenoude en toch niet ouderwetse Gasthuis aan de Lange Smeestraat 40. Zo’n 1,5 uur neemt de gids u mee in alle hoeken en gaten van het Gasthuis van nu én de afgelopen 650 jaar.

Lees meer


Rondleider Gilde Utrecht over Vereniging Oud-Utrecht

Gerrit Huisman is al sinds 2012 actief bij het Gilde Utrecht. Daar zijn twee redenen voor, vertelt hij. 'Ik ben geschiedenisleraar en geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Daarnaast ben ik dankbaar dat ik in de binnenstad van Utrecht mag wonen en wil ik iets voor de stad terugdoen door voor het Gilde rondwandelingen en cursussen te organiseren.'

Gerrit was ook al lang lid van Oud-Utrecht. Hij vindt overigens dat iedere vrijwilliger van het Gilde lid van Oud-Utrecht zou moeten zijn, omdat je er veel kennis over de geschiedenis van de stad kunt opdoen door middel van het tijdschrift en de lezingen.

Lees meer


Elke dag om 14 uur een stadswandeling met Gilde Utrecht

 Op 1 april start Gilde Utrecht weer met de wandelingen die tot 1 november elke dag om 14 uur vertrekken vanaf het Domplein. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de Domtoren.

Vertrek bij de VVV, Domplein 9.
 U herkent de rondleider aan de groene gildetas.
 Geen aanmelding vooraf nodig.
 Contant betalen bij de rondleider.
 € 8 pp, voor kinderen tot en met 12 jaar en U-pashouder € 4.

 

Lees meer


Zomerfolder 2019

Woensdag 3 april start het zomerwandelprogramma 2019 met de wandeling "Vrouwen in de hoofdrol". Vijf maanden en tientallen wandelingen later, op 25 september, sluit de Wijnwandeling het programma weer af. Deze wandelingen gaan op de genoemde dagen altijd door.

 Wandelingen voor de komende maand kunt u  vinden en boeken in de Agenda

De folder met het volledige programma kunt u hier downloaden.

Lees meer


Stadswandeling: Tachtigjarige Oorlog

De opstand in Utrecht
Er is dit jaar veel aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog, die 450 jaar geleden uitbrak. Tijdens deze strijd van Willem van Oranje en zijn kompanen tegen de opgelegde wetten en regels van de Spanjaarden, is Nederland ontstaan. Ook in Utrecht vindt men nog gebouwen en locaties met een historie uit deze periode. Zo heeft kasteel Vredenburg ook een rol gespeeld in deze strijd.

Gilde Utrecht heeft een wandeling ontworpen waarbij de rondleiders u graag meenemen in de tijd en vertellen wat deze oorlog voor Utrecht betekende. Het is een wandeling ‘op aanvraag’, dus een wandeling voor uw eigen gezelschap op een zelfgekozen tijdstip.

Interesse? Meldt u dan aan via een mail naar of bel 030-234 32 52 op werkdagen tussen 14 en 16 uur.

Kosten van een wandeling op maat: €6,- pp, maar minimaal €24,- (kinderen en U-pashouders €3,-)

Lees meer


Historie van Hotel Karel V in de schijnwerpers

Grand Hotel Karel V heeft een roemrucht verleden: de ridders van de Duitsche Orde, Keizer Karel V die er logeerde in 1554, een residentie van koning Lodewijk Napoleon, de Middeleeuwse kelders en kluistoren, de eeuwenoude tuinen, het voormalige Militair Hospitaal en het Romeinse grafveld, de geschiedenis is overal zichtbaar. En dat allemaal op een terrein van 20.000 m2 in het historische centrum van Utrecht. Vanaf vrijdag 30 maart zal deze rijke historie extra in de schijnwerpers gezet worden.

Lees meer


Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook