• Actueel

De Zomerfolder 2018 is klaar

Zomerfolder 2018

Gilde Utrecht biedt u opnieuw een prachtige zomerfolder. In deze folder vindt u alle informatie over de wandelingen van Gilde Utrecht: hoe u een wandeling naar keuze reserveert, wanneer u kunt deelnemen aan een gratis wandeling of kunt aanschuiven bij een kennismakingswandeling, en natuurlijk met een overzicht van ons nieuwe zomerprogramma. We hebben alle themawandelingen voor u op een rijtje gezet. Deze wan­delingen gaan gegarandeerd door op de genoemde datum. Download de folder nu!

Cursus Geschiedenis van Utrecht in 6 bijeenkomsten

Als je vergeet, wordt je geschiedenis belangrijker. Namen onthouden wordt lastig, maar over vroeger weet je des temeer. En het is leuk om herinneringen met anderen te delen. In dat kader start Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht op 14 februari een cursus Geschiedenis van Utrecht.

                                     Oudegracht Utrecht

Herinneringen ophalen       

We kijken en luisteren in de ochtenduren naar een presentatie over de geschiedenis van de stad door een ervaren gids van Gilde Utrecht. De presentatie is in tempo aangepast, zodat mensen met vergeetachtigheid hem goed kunnen volgen. Na afloop gaan we in gesprek. Er is volop gelegenheid om herinneringen te delen met elkaar.
Na een warme lunch bezoeken we enkele locatie(s) in de stad die aan bod zijn gekomen.

Lees meer

Nu inschrijven op de cursussen Cultuurhistorie

Komend jaar organiseert het Utrechts Gilde weer zeven cursussen op het gebied van de geschiedenis, stedenbouw en architectuur van de stad Utrecht. Het gaat volgens een van de organisatoren, Gerrit Huisman, om een combinatie van een interessant verhaal op een mooie locatie met een goede kop koffie en aansluitend een wandeling.

Cursusleider Gerrit Huisman op het DompleinTwee jaar geleden vroeg Sigrid Hjelmevoll, directeur van Gilde Utrecht, aan Joke van de Boogaard en Gerrit of zij de organisatie van cursus Leer Mij Utrecht (Beter) Kennen wilden overnemen van Ingrid den Daas en Corrie van Leusden. Joke en Gerrit lieten zich bij de opzet van de cursussen inspireren door 'Boschlogie' uit Den Bosch. Gerrit: 'Daar wordt al sinds 1990 een cursus gegeven over de cultuurhistorie van 's-Hertogenbosch. Met dat voorbeeld hebben Joke en ik gezocht naar een nieuwe opzet. Daarbij zoeken we een thema uit de stadsgeschiedenis van Utrecht en dat wordt behandeld op een plek met een zekere relatie met dat thema. Bijvoorbeeld de Leeuwenbergh. Dat is een voormalig pesthuis. Daar wordt een lezing gehouden door Cor van Ingen, een medewerker van het RIVM, over alle ziektes die Utrecht door de eeuwen heen hebben geteisterd.'

Lees meer

Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

Utrechts verleden in vogelvlucht

In de prachtige ambiance van de aula van het Utrechts Archief is 5 oktober het eerste exemplaar van 'Utrechts verleden in vogelvlucht' uitgereikt aan oud-burgemeester mevrouw Lien Vos-van Gortel.

Voor de realisatie van het boek hebben Renger de Bruin (Centraal Museum), Kaj van Vliet (Utrechts Archief) en René de Kam (Gemeente Utrecht) nauw samengewerkt.
Het boek kwam tot stand op initiatief van Gilde Utrecht, dat op zoek was naar een naslagwerk voor hun cursussen over de geschiedenis van de stad.

Een verslag van de uitreiking vindt u hier.

Taart voor Joke!

 DSCN3258 kopieEen oproep van het KFHeinfonds in DUIC en een attente fortenrondleider van Gilde Utrecht, zie hier de ingrediënten voor de Taart voor Joke!

Het KFHeinfonds geeft steun aan organisaties en instellingen op het terrein van cultuur, (natuur)historie, maatschappelijk werk en volksgezondheid. En de taartenactie is bedoeld als een blijk van waardering voor mensen die zich op enigerlei wijze daarvoor inzetten. 

Lees meer

De enthousiaste rondleidster.....

Gilde Utrecht artikel Algemeen Dagblad

Wandeling 100 jaar 'De Stijl'

De StijlIn 1917 introduceerde Theo van Doesburg De Stijl. Eerst een tijdschrift en later werd het een kunstbeweging. De leden van de kunstbeweging wilden de kunst radicaal hervormen. Rechte lijnen, primaire kleuren in combinatie met grijs, zwart en wit.

 

(Bron: www.culturelezondagen.nl)

Belangrijke, rondom Utrecht bekende leden, waren: Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Een aantal stijlen die uit deze periode ontstond, waren de bijzondere architectuur van Rietveld, Art Deco, Postmodernisme,  en zeker niet te vergeten de Amsterdamse School. Tijdens de wandeling zal ook aandacht worden besteed aan Jugendstil of Art Nouveau, een bouwstijl uit de periode voor de Stijl.
Tijdens de wandeling ontdekt u de verschillen en kunt u genieten van de schoonheid van deze kunstbewegingen. 

Reserveren
Deze themawandeling kunt u speciaal voor uw gezelschap op een datum naar keuze aanvragen. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar  of door te bellen met de balie van Gilde Utrecht op 030-234 3252 - iedere werkdag 's middags tussen twee en vier uur.

Taalakkoord in Utrecht

Tel mee met Taal
Op 1 juni 2017 sluiten 14 Utrechtse organisaties een Taalakkoord. Deze netwerkaanpak bestrijdt laaggeletterdheid en bevordert digitale vaardigheden, met de ambitie dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

taalakkoord

Lees meer

Gratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Stadsblad: Loop mee met Gilde Utrecht

Stadsblad van 1 juni 2016

Stadsblad 1 juni 2016

DE LETTERS VAN UTRECHT ondersteunen ‘Samenspraak’ van Gilde Utrecht in 2016

In 2016 (jan t/m dec) ondersteunen de Letters van Utrecht het project Samenspraak van Gilde Utrecht. Onder de naam Samenspraak converseren Gildevrijwilligers met anderstaligen, in een informele situatie bij de deelnemer of de vrijwilliger thuis en meestal individueel. Deze activiteit is bedoeld om de deelnemers extra gelegenheid te bieden hun spreek- en luistervaardigheden in de Nederlandse taal te ontwikkelen en om hen met elkaar en met de Nederlandse samenleving in contact te brengen. Samenspraak is gestart door Gilde Nederland ruim 15 jaar geleden.

Lees meer