Actueel

Gildekantoor gesloten tijdens de kerstvakantie

Het Gildekantoor is vanaf vrijdag 20 december tot en met zondag 5 januari gesloten.

Gilde Utrecht wenst u fijne feestdagen!

Lees meer


Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

 

De tentoonstelling "De Zeven Steegjes, een leven lang buurten" laat een uniek stukje Utrecht zien. Een buurt, beroemd door zijn bewoners en monumentale karakter. De tentoonstelling in het Volksbuurtmuseum (van 17 september tot 16 februari) is te bezoeken in combinatie met een lunch bij stadsbrasserie de Utrechter en een rondleiding door De Zeven Steegjes, verzorgd door Gilde Utrecht.

Lees meer


Dromen in beton

Dit najaar presenteert het Centraal Museum in Utrecht Dromen in beton, een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Aansluitend op deze tentoonstelling, te bekijken van 28 september tot 19 januari 2020, organiseert Gilde Utrecht vier keer een wandeling in het nieuwe stadhart van Utrecht.
Van de restanten van het vroegere kasteel Vredenburg tot de gloednieuwe torens bij het Centraal Station in anderhalf tot twee uur.

Uiteraard gaan we kijken bij de restanten van het vroegere kasteel Vredenburg en luisteren naar de verhalen over de bouw van een vijf verdiepingen onder de grond liggende parkeergarage. Het verschil tussen stadskamer en styleroom komt aan de orde. We kijken bij woontoren De SYP, Central Park en de Galaxy tower. En wandelen terug via de Moreelsebrug en de voor een groot deel uitgegraven stadsbuitengracht.

Wanneer: 10 oktober, 7 november, 12 december en 9 januari.
Meer informatie en aanmelden via de agenda.

Lees meer


Samenwerking Gilde Utrecht met Odensehuis Andante

Folder OdensehuisOdensehuis Andante is een inloophuis in Utrecht Oost voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Dit najaar presenteert Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht weer een nieuwe cursus Historisch Utrecht.  Lees meer hierover in de folder.  U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar .

Lees meer


100 jaar Vrouwenkiesrecht in Utrecht

Gilde Utrecht vrouwenwandeling

In 2019 vieren we dat vrouwen sinds 100 jaar mogen stemmen. Voor dit vrouwenkiesrecht moesten vrouwen jarenlang strijden. Gilde Utrecht organiseerde aansluitend op de tentoonstelling ‘Vrouwen Stemmen’ (samengesteld door gastconservator Marjet Douze in samenwerking met met het Utrechts Archief) een wandeling over Utrechtse vrouwen en hun strijd tegen ongelijke behandeling. 

Deze wandeling kunt u ook voor een privé-gezelschap reserveren. U kiest dan zelf de datum en de tijd. Bel daarvoor op werkdagen tussen 
14 en 16 uur naar Gilde Utrecht op 030 234 3252,  of stuur een e-mail met uw vraag naar  (met vermelding van uw telefoonnummer). Maximaal kunnen 15 personen per rondleider deelnemen, bij grotere groepen worden meer rondleiders ingezet. Minimum aantal is 4 deelnemers.  

Lees meer


Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Ruim 650 jaar zorg en naastenliefde in het Bartholomeus Gasthuis

Gilde Utrecht verzorgt iedere zondag om 11.00 uur een rondleiding door het eeuwenoude en toch niet ouderwetse Gasthuis aan de Lange Smeestraat 40. Zo’n 1,5 uur neemt de gids u mee in alle hoeken en gaten van het Gasthuis van nu én de afgelopen 650 jaar.

Lees meerGratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Lees meerDE LETTERS VAN UTRECHT ondersteunen ‘Samenspraak’ van Gilde Utrecht in 2016

In 2016 (jan t/m dec) ondersteunen de Letters van Utrecht het project Samenspraak van Gilde Utrecht. Onder de naam Samenspraak converseren Gildevrijwilligers met anderstaligen, in een informele situatie bij de deelnemer of de vrijwilliger thuis en meestal individueel. Deze activiteit is bedoeld om de deelnemers extra gelegenheid te bieden hun spreek- en luistervaardigheden in de Nederlandse taal te ontwikkelen en om hen met elkaar en met de Nederlandse samenleving in contact te brengen. Samenspraak is gestart door Gilde Nederland ruim 15 jaar geleden.

Lees meer

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok