Actueel

Rondleider Gilde Utrecht over Vereniging Oud-Utrecht

Gerrit Huisman is al sinds 2012 actief bij het Gilde Utrecht. Daar zijn twee redenen voor, vertelt hij. 'Ik ben geschiedenisleraar en geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Daarnaast ben ik dankbaar dat ik in de binnenstad van Utrecht mag wonen en wil ik iets voor de stad terugdoen door voor het Gilde rondwandelingen en cursussen te organiseren.'

Gerrit was ook al lang lid van Oud-Utrecht. Hij vindt overigens dat iedere vrijwilliger van het Gilde lid van Oud-Utrecht zou moeten zijn, omdat je er veel kennis over de geschiedenis van de stad kunt opdoen door middel van het tijdschrift en de lezingen.

Lees meer


Gratis bezoek Domtoren

Elke zondag om 11 uur  staat een van onze rondleiders (herkenbaar aan de groene gildetas) op het Domplein tussen de VVV en de Domtoren klaar om u mee te nemen op een gratis stadswandeling van ongeveer 1 uur. U hoeft zich hiervoor niet vooraf aan te melden. 

In samenwerking met het Utrechts Klokkenluiders Gilde is deze zondagmorgenwandeling op de volgende zondagen te combineren met een gratis bezoek vooraf aan de Domtoren en wel op 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus en 29 september 2019. Tijdens uw bezoek worden de klokken geluid en wordt er verteld over de geschiedenis van de toren en haar klokken. Na afloop kunt u onder het genot van een kop koffie nog wat napraten en een filmpje bekijken. Het bezoek aan de toren begint om 08.45 uur en wel op Domplein 21 (links naast de toren). Aanmelden is wenselijk via , uiterlijk op de vrijdagavond ervoor.

Lees meer


10 juni 2018 - World Art Nouveau Day

Vanaf 2013 organiseert het Museum of Applied Art in Budapest, in samenwerking met ‘Szecesszios Magazin’, de ‘World Art Nouveau Day’. Men koos voor de datum 10 juni, omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische architecten van de Art Nouveau beweging, uit verschillende hoeken van Europa.

Dit jaar doet Nederland voor de tweede keer mee.  Ook het Gilde Utrecht wil weer haar steentje bijdragen want Utrecht, en dan vooral de binnenstad, heeft een keur aan Jugendstilpanden. Al wandelend door het museumkwartier van Utrecht zullen ook andere bouwstijlen van voor en na de korte Jugendstilperiode aan bod komen.

De wandeling begint op maandag 10 juni om 13.30 uur. Ga voor meer informatie en aanmelden naar onze agenda.

Lees meer


Elke dag om 14 uur een stadswandeling met Gilde Utrecht

 Op 1 april start Gilde Utrecht weer met de wandelingen die tot 1 november elke dag om 14 uur vertrekken vanaf het Domplein. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de Domtoren.

Vertrek bij de VVV, Domplein 9.
 U herkent de rondleider aan de groene gildetas.
 Geen aanmelding vooraf nodig.
 Contant betalen bij de rondleider.
 € 8 pp, voor kinderen tot en met 12 jaar en U-pashouder € 4.

Lees meerZomerfolder 2019

Woensdag 3 april start het zomerwandelprogramma 2019 met de wandeling "Vrouwen in de hoofdrol". Vijf maanden en tientallen wandelingen later, op 25 september, sluit de Wijnwandeling het programma weer af. Deze wandelingen gaan op de genoemde dagen altijd door.

 Wandelingen voor de komende maand kunt u  vinden en boeken in de Agenda

De folder met het volledige programma kunt u hier downloaden.

Lees meer


POWER - Veerkracht op leeftijd

Project POWER nu ook in Utrecht

POWER is een landelijk (vrijwilligers) initiatief voor senioren die elkaar willen inspireren om het ouder worden op een positieve manier te beleven. POWER Utrecht is januari 2019 van start gegaan.

Vijf inspirerende workshops voor 55-plussers
POWER Utrecht organiseert dit voorjaar een serie van vijf inspiratie workshops voor 55-plussers die zich willen (her)oriënteren op hun leven. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hoe zij in het leven staan en waar op dit moment hun interesses en behoeften liggen. De bijeenkomsten bestrijken vijf levensdomeinen: lichaam & geest, sociale contacten, materiële situatie, arbeid & activiteiten, waarden & inspiratie.

Oriëntatiebijeenkomst

POWER Utrecht organiseert op vrijdag 12 april van 14 tot 17 uur een oriëntatiebijeenkomst. Locatie: Bemuurde Weerd Oostzijde 3, Utrecht.

Workshops
De workshops zijn op vrijdagmiddag 26 april en donderdagmiddag 9 en 23 mei, 6 en 20 juni. Tijd: 14 tot 17 uur. Locatie: Bemuurde Weerd Oostzijde 3, Utrecht.

Aanmelden
Aanmelden voor de oriëntatiebijeenkomst en/of workshops kan door een e-mail te sturen naar .
Meer informatie kunt u vinden op de site van POWER Utrecht: www.powerutrecht.nl.

Power

Lees meer


Stadswandeling: Tachtigjarige Oorlog

De opstand in Utrecht
Er is dit jaar veel aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog, die 450 jaar geleden uitbrak. Tijdens deze strijd van Willem van Oranje en zijn kompanen tegen de opgelegde wetten en regels van de Spanjaarden, is Nederland ontstaan. Ook in Utrecht vindt men nog gebouwen en locaties met een historie uit deze periode. Zo heeft kasteel Vredenburg ook een rol gespeeld in deze strijd.

Gilde Utrecht heeft een wandeling ontworpen waarbij de rondleiders u graag meenemen in de tijd en vertellen wat deze oorlog voor Utrecht betekende. Het is een wandeling ‘op aanvraag’, dus een wandeling voor uw eigen gezelschap op een zelfgekozen tijdstip.

Interesse? Meldt u dan aan via een mail naar of bel 030-234 32 52 op werkdagen tussen 14 en 16 uur.

Kosten van een wandeling op maat: €6,- pp, maar minimaal €24,- (kinderen en U-pashouders €3,-)

Lees meer


Historie van Hotel Karel V in de schijnwerpers

Grand Hotel Karel V heeft een roemrucht verleden: de ridders van de Duitsche Orde, Keizer Karel V die er logeerde in 1554, een residentie van koning Lodewijk Napoleon, de Middeleeuwse kelders en kluistoren, de eeuwenoude tuinen, het voormalige Militair Hospitaal en het Romeinse grafveld, de geschiedenis is overal zichtbaar. En dat allemaal op een terrein van 20.000 m2 in het historische centrum van Utrecht. Vanaf vrijdag 30 maart zal deze rijke historie extra in de schijnwerpers gezet worden.

Lees meer


Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

Boekpresentatie Utrechts verleden in vogelvlucht

In de prachtige ambiance van de aula van het Utrechts Archief is 5 oktober het eerste exemplaar van 'Utrechts verleden in vogelvlucht' uitgereikt aan oud-burgemeester mevrouw Lien Vos-van Gortel.

Voor de realisatie van het boek hebben Renger de Bruin (Centraal Museum), Kaj van Vliet (Utrechts Archief) en René de Kam (Gemeente Utrecht) nauw samengewerkt.

Lees meerWandeling 100 jaar 'De Stijl'

Wandeling 100 jaar 'De Stijl'

In 1917 introduceerde Theo van Doesburg De Stijl. Eerst een tijdschrift en later werd het een kunstbeweging. De leden van de kunstbeweging wilden de kunst radicaal hervormen. Rechte lijnen, primaire kleuren in combinatie met grijs, zwart en wit.

Belangrijke, rondom Utrecht bekende leden, waren: Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Een aantal stijlen die uit deze periode ontstond, waren de bijzondere architectuur van Rietveld, Art Deco, Postmodernisme,  en zeker niet te vergeten de Amsterdamse School. Tijdens de wandeling zal ook aandacht worden besteed aan Jugendstil of Art Nouveau, een bouwstijl uit de periode voor de Stijl. 

Lees meer


Taalakkoord in Utrecht

Taalakkoord in Utrecht

Tel mee met Taal
Op 1 juni 2017 sluiten 14 Utrechtse organisaties een Taalakkoord. Deze netwerkaanpak bestrijdt laaggeletterdheid en bevordert digitale vaardigheden, met de ambitie dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

(Digi)taalvaardigheid in Utrecht
Ongeveer 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd en tenminste 68.000 Utrechters hebben moeite met de computer en digitale communicatie. Laaggeletterdheid heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van mensen. Het kan leiden tot schaamte en onbegrip, tot afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse zaken. Mensen die moeite hebben met lezen en/of de computer vinden minder gemakkelijk werk en hebben vaker gezondheidsproblemen.

Lees meer


Gratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Lees meer


Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook