Actueel

Rampjaar in Utrecht: 1672-1673

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw. Maar het jaar 1672-1673 was voor de stad Utrecht een regelrecht rampjaar. In Het Utrechts archief kunt u ontdekken hoe Utrechters deze periode beleefden. De tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 loopt tot en met 9 juni.
Daarnaast kunt u mee op een rondleiding van Gilde Utrecht. De wandeling begint op de binnenplaats van het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat en voert langs plekken en gebouwen in het museumkwartier die een rol speelden in het leven van personen in deze “rampperiode”.
De eerste wandeling is op 8 februari, en deze wandeling wordt tot juni nog acht keer herhaald. Kijk in onze agenda voor datum en tijd en meld u aan.

Lees meer


Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

Arrangement De Zeven Steegjes, een leven lang buurten

 

De tentoonstelling "De Zeven Steegjes, een leven lang buurten" laat een uniek stukje Utrecht zien. Een buurt, beroemd door zijn bewoners en monumentale karakter. De tentoonstelling in het Volksbuurtmuseum (van 17 september tot 16 februari) is te bezoeken in combinatie met een lunch bij stadsbrasserie de Utrechter en een rondleiding door De Zeven Steegjes, verzorgd door Gilde Utrecht.

Lees meer


Samenwerking Gilde Utrecht met Odensehuis Andante

Folder OdensehuisOdensehuis Andante is een inloophuis in Utrecht Oost voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Dit najaar presenteert Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht weer een nieuwe cursus Historisch Utrecht.  Lees meer hierover in de folder.  U kunt u aanmelden door een mail te sturen naar .

Lees meer


Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Iedere zondag 11 uur rondleiding Bartholomeus Gasthuis

Ruim 650 jaar zorg en naastenliefde in het Bartholomeus Gasthuis

Gilde Utrecht verzorgt iedere zondag om 11.00 uur een rondleiding door het eeuwenoude en toch niet ouderwetse Gasthuis aan de Lange Smeestraat 40. Zo’n 1,5 uur neemt de gids u mee in alle hoeken en gaten van het Gasthuis van nu én de afgelopen 650 jaar.

Lees meerGratis rondleidingen op zondag

Utrecht is een stad die je gezien moet hebben! Met zijn geschiedenis van meer dan 2000 jaar zijn er prachtige verhalen over te vertellen. De rondleiders van Gilde Utrecht kennen de mooiste plekjes van de stad en laten u graag kennismaken met de unieke werven langs de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de dom.

Elke zondag om 11 uur staat een rondleider van Gilde Utrecht op u te wachten bij deze Domtoren ( voor Domplein 9, VVV-kantoor) voor een gratis rondleiding van een uur. U kunt gewoon aansluiten, zonder vooraanmelding vooraf.

Als u na afloop meer wilt weten over deze fantastische stad, kunt u zich natuurlijk aanmelden voor de reguliere wandelingen van Gilde Utrecht. 

Lees meerDE LETTERS VAN UTRECHT ondersteunen ‘Samenspraak’ van Gilde Utrecht in 2016

In 2016 (jan t/m dec) ondersteunen de Letters van Utrecht het project Samenspraak van Gilde Utrecht. Onder de naam Samenspraak converseren Gildevrijwilligers met anderstaligen, in een informele situatie bij de deelnemer of de vrijwilliger thuis en meestal individueel. Deze activiteit is bedoeld om de deelnemers extra gelegenheid te bieden hun spreek- en luistervaardigheden in de Nederlandse taal te ontwikkelen en om hen met elkaar en met de Nederlandse samenleving in contact te brengen. Samenspraak is gestart door Gilde Nederland ruim 15 jaar geleden.

Lees meer

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 30 2343252

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok