Rondleidingen

achterschalkwijkstaatEr zitten veel verschillende rondleidingen in ons pakket. Samen vormen zij een kleurrijk geheel. U vindt ze verder naar onderen op deze pagina.

Reserveren ...

Voor uw eigen gezelschap kunt u bij de balie elke rondleiding uit ons aanbod reserveren op een dag en een tijd naar keuze. U kunt met rondleiding reserveren de balie vragen om een reservering.

We ontvangen uw verzoek graag uiterlijk drie werkdagen voor de gewenste datum, zodat we voldoende tijd hebben om een rondleider te zoeken en eventuele andere regelingen te treffen.

... of aanschuiven

Iedere zondag om 14.00 uur is er een vrije wandeling. Aan vrije wandelingen kunt u deelnemen zonder aanmelding vooraf.

Elk jaar is er een programma van themawandelingen op vooraf vastgestelde dagen en tijden. Informatie over zulke vaste wandelingen vindt u enkele weken vooruit in de agenda. U kunt zich daar ook inschrijven voor deelname aan zo'n themawandeling.

Kort en lang

Alle rondleidingen, met uitzondering van lange stadswandelingen en fietstochten, duren ongeveer anderhalf uur. Een lange stadswandeling duurt ongeveer drie uur, met halverwege een pauze in een horecagelegenheid (voor eigen rekening).

kosten

Een rondleiding van anderhalf uur kost € 8 per persoon, een lange stadswandeling € 14 per persoon. U-pashouders en kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft. Als u een gereserveerde rondleiding annuleert binnen een week voor de afgesproken datum, brengen wij u € 32 resp. € 56 in rekening.

Algemene informatie rondleidingen

Gilde Utrecht biedt u een prachtig pakket aan rondleidingen: van stadswandeling tot fietstocht langs de Waterlinie. Van zoektocht naar het erfgoed van Utrecht, tot een blik op moderne architectuur in de stad.
Onze rondleiders nemen u graag mee naar de mooiste plekjes, de werven, de grachten, de hofjes, de kloosters, de kerken en natuurlijk de Dom. Met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar is Utrecht een stad die je gezien moet hebben!

Een voorproefje:

">Wil Klein vertelt.

Kosten

De meeste van onze wandelingen en fietstochten duren 1,5 uur. De kosten daarvan bedragen  €8,- per persoon ( €4,- voor kinderen tot 12 jaar en U-pashouders).
Dit geldt ook voor alle vrije wandelingen.

Voor de lange wandelingen en fietstochten van 2 uur of langer (bijvoorbeeld op de forten) betaalt u €14 per persoon (€7 voor kinderen tot 12 jaar en U-pashouders).
Tijdens deze lange wandelingen of fietstochten wordt halverwege gestopt bij een gelegenheid om een consumptie te nuttigen (dit is voor eigen rekening).

Fietstochten

Op verzoek kan Gilde Utrecht fietstochten voor u organiseren. Deze vinden meestal plaats met een door uzelf gevormde groep. In alle gevallen dient u zelf voor een fiets te zorgen.

Voorbeelden van een fietstocht kunnen zijn:

  • De Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Leidsche Rijn, stadsdeel Terweide
  • Leidsche Rijn, stadsdelen Parkwijk, Langerak en Het Zand
  • Utrecht rond de singels

U kunt zelf uw wensen kenbaar maken. Baliemedewerkers van Gilde Utrecht zoeken voor u een gids die u het nodige kan vertellen over het gevraagde onderwerp.

Een fietstocht duurt over het algemeen anderhalf tot twee uur, enigszins afhankelijk van de af te leggen afstand. Reserveert u wel tijdig zodat uw tocht goed kan worden voorbereid.

U kunt hier een fietstocht voor uw gezelschap bestellen.

Leidsche Rijn

Nieuwe staD

Wie nu door Leidsche Rijn fietst of wandelt, kan zich niet voorstellen dat hier twintig jaar geleden alleen nog maar weiland was. En een enkel dorp als De Meern en Vleuten. Er is aan die kant van de A2 een nieuwe stad verrezen, die na de annexatie het inwonersaantal van de stad Utrecht een enorme boost heeft gegeven.

GEVARIEERD WOONGEBIED

De VINEX-locatie bestaat uit acht woonwijken en telt vier bedrijventerreinen. Was Leidsche Rijn voorheen vaak synoniem voor onpersoonlijk nieuw en saai, inmiddels krijgt een gevarieerd woongebied gestalte dat plaats biedt aan diversiteit in vormgeving en bewoners. Graag tonen de rondleiders van Gilde Utrecht de zichtbare en verborgen facetten van Leidsche Rijn en de woonwijk Veldhuizen in het bijzonder.

verschillend karakter

De eerste van de in totaal 3400 woningen van Veldhuizen werden rond eind 2000 opgeleverd, de wijk is ingeleefd. De zeven buurten van Veldhuizen hebben alle een verschillend karakter: waterrijk, autovrij, schakel naar geschiedenis of een al langer bestaande buurt.

geheimen

Veldhuizen heeft geheimen en geeft daarover aanwijzingen in haar vormgeving. Over de ooit aanwezige Romeinen, het Castellum en het inpandige museum met het originele Romeinse schip. Onze rondleiders laten dat graag zien tijdens een wandeling of fietstocht door de wijk.

Standaard duurt een wandeling anderhalf tot twee uur. U kunt hier een wandeling bestellen.

NIeuwe Hollandse Waterlinie

Met Gilde Utrecht kunt u het hele jaar door de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) rond Utrecht ontdekken. Aan deze verdedigingslinie is gebouwd en gemoderniseerd van 1815 tot 1940. Zij moest het hart van Nederland beschermen tegen vijandelijke aanvallen vanuit het oosten. Polders werden onder water gezet (geïnundeerd) om een vijand tegen te houden. Op strategische plekken zijn forten gebouwd. De NHW is het grootste Rijksmonument van Nederland, uniek in de wereld, en staat op de voorlopige lijst van Werelderfgoederen van Unesco. Geweldig om te verkennen.

Rondleidingen Forten

De forten rondom Utrecht zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinieroute (NHW), een verdedigingslinie die z’n oorsprong vindt in de tachtigjarige oorlog. Men maakte toen voor het eerst gebruik van de mogelijkheid om gebieden onder water te zetten. De forten rondom Utrecht Aan de Klop, De Gagel, Blauwkapel De Bilt en de vier Lunetten werden gebouwd in de jaren 1816-1824. Deze forten behoren aan de gemeente Utrecht

Gilde Utrecht geeft rondleidingen op de forten Aan de Klop, Blauwkapel, De Bilt en de Lunetten. U hoort over de geschiedenis, het huidige gebruik en u ziet o.a. groepsschuilplaatsen, kazematten, bomvrije gebouwen, remises en artillerieloodsen. Ook de militaire beplanting komt aan bod.

Fietstochten

Om de NHW te verkennen zijn de fietstochten Waterlinie noord en zuid een aanrader. U ervaart de polder als militair landschap en ziet de restanten van de linie, zoals sluisjes, inundatiekanalen, schuilplaatsen, versperringen en natuurlijk forten. Deze fietstochten starten en eindigen met een rondleiding op een van de forten.

Meer informatie over de forten rond Utrecht vindt u op https://erfgoed.utrecht.nl/forten/.

U kunt hier een rondleiding voor uw gezelschap bestellen.

Kerkenwandelingen

Van juni tot  september vindt elk jaar het fenomeen 'Kerken Kijken' plaats. Met een rondleider van Gilde Utrecht kunt u een aantal kerken bezoeken die op redelijke afstand van elkaar liggen.

U kunt zelf aangeven welke kerken u wilt bezoeken. Dan zoeken de baliemedewerkers een rondleider die u naar de verschillende kerken kan begeleiden.

Vaak kan de rondleider zelf al het nodige vertellen over de kerken. Daarnaast zijn in elke kerk enige vrijwilligers aanwezig die u graag willen meenemen in de details van de betreffende kerk.

Lange wandelingen

Het centrum van Utrecht is op zich niet zo groot, maar wilt u wat langer stilstaan bij de parels van de stad, dan biedt Gilde Utrecht u de mogelijkheid van een lange wandeling. Deze duurt ongeveer drie uur. Halverwege de wandeling wordt een pauze ingelast in een van de plaatselijke horecagelegenheden.

Een lange rondleiding geeft u de mogelijkheid om meer te zien van bijvoorbeeld het Museumkwartier, een beroemd gedeelte van de stad. Afgezien van de musea kunt u ook een bezoek brengen aan de vele voormalige kloosters. En passant loopt u dan nog door een aantal van de vele hofjes die Utrecht rijk is. U komt op veel bijzondere plekken in de historische binnenstad.

Ook de wat jongere architectuur komt aan bod als u langs de Jugendstil panden in de stad loopt.

Er zijn inmiddels lange wandelingen ontwikkeld voor het centrum, naar het zuiden en naar het noorden van de stad.

U kunt hier een wandeling voor uw gezelschap bestellen.

Stadswandelingen

Een rondleider van Gilde Utrecht neemt u in een wandeling van ongeveer 1.5 uur mee langs een aantal hoogtepunten. Welke dat zijn hangt af van de specialisatie van de gids. Als u wensen hebt, kunt u die met de gids bespreken.

Standaardroute

Als u helemaal nieuw bent in de stad, is het wel prettig om u mee te laten voeren door de gids van Gilde Utrecht. Die laat u veel mooie plekjes van de stad zien. Utrecht heeft zoals zo vele steden in Nederland grachten, maar uniek in de wereld zijn de werven en de werfkelders. In de Middeleeuwen werden daar de handelswaren in opgeslagen. Nu vind je er vooral restaurants en bij mooi weer zitten de terrassen aan de werf bomvol.

Een ander aspect van Utrecht zijn de vele kerken. De gids leidt u achter de Maartensdom (De Dom) om te kijken naar de luchtbogen die het gotische middenschip in bedwang houden. En u ziet dat de stad drie Dom’s heeft, want De Catharinakerk is de domkerk van de Rooms-katholieke aartsbisschop van Utrecht en de Gertrudiskerk is de domkerk van de Oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht.


En dan zijn er nog alle vroegere schuilkerken: De oude Gertrudiskapel in De Driehoek, de Maria Minor thans Belgisch biercafé Olivier in Achter Clarenburg en uiteraard Huis Loenersloot aan de Nieuwegracht. Wist u dat er vroeger een schuilkerk in een werfkelder was ondergebracht?

Specialisatie

Veel gidsen van Gilde Utrecht zijn gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Zoals bijvoorbeeld in een van de wijken buiten het centrum. Of juist de zeven steegjes en Wijk C in de binnenstad. Ook zijn er rondleiders die heel veel weten van de hofjes en cameren in de stad. Dat biedt de mogelijkheid om op een drukke zaterdagmiddag in alle rust door een aantal van de vele hofjes te lopen. Net buiten de drukke winkelstraten om!

U kunt hier een wandeling voor uw gezelschap bestellen.

 

Zomerwandelingen

Elk jaar van april t/m september

hebben wij een programma met wandelingen en fietstochten.

Thema

Tijdens deze zomerwandelingen en –fietstochten gaan de rondleiders dieper in op een specifiek thema in de rijke historie van de stad Utrecht en haar omgeving. De locatie is wisselend, afhankelijk van het thema.

De rondleidingen met een thema liggen vast en gaan altijd door. Informatie vindt u in de agenda. U kunt ook een folder afhalen op ons kantoor of hier downloaden.

Vrije wandelingen

Elke (ZON)dag om 14 uur

en van 1 april tot 1 november organiseren wij ELKE DAG  om 14 uur een stadswandeling met Gilde Utrecht. Vertrek bij de VVV, Domplein 9.
 U herkent de rondleider aan de groene gildetas.
 Geen aanmelding vooraf nodig.
 Contant betalen bij de rondleider.
 € 8 pp, voor kinderen tot en met 12 jaar en U-pashouder € 4.

Zondagwandelingen

Elke zondag om 11 uur

staat een van onze rondleiders (herkenbaar aan de groene gildetas) op het Domplein tussen de VVV en de Domtoren klaar om u mee te nemen op een gratis stadswandeling van ongeveer 1 uur. U hoeft zich hiervoor niet vooraf aan te melden.

I

Wandelingen op maat

Elke wandeling uit ons aanbod kunt u ook boeken voor uw eigen gezelschap.

Thema

U kunt kiezen voor het thema van een van onze zomerwandelingen, die u in onze brochure kunt vinden en in de agenda.

Eigen idee

U kunt ook een eigen idee indienen, bijvoorbeeld voor een wandeling in de buurt waar u bent opgegroeid, de musea in de stad, of een rondleiding op de fiets langs de forten rondom Utrecht.

Reserveren

Graag stellen wij een wandelling op maat voor u samen. Stuur ons uw wensen via rondleiding reserveren. Wij ontvangen uw verzoek graag uiterlijk drie werkdagen voor de gewenste datum. Dan hebben onze baliemedewerkers voldoende tijd om een beschikbare gids met kennis van zaken te zoeken. In overleg is veel mogelijk.
De meeste van onze wandelingen en fietstochten duren 1,5 uur. De kosten daarvan bedragen  €8,- per persoon ( €4,- voor kinderen tot 12 jaar en U-pashouders). De minimumprijs is €24,-

Suggesties

Hieronder vindt u suggesties voor een rondleiding met uw eigen gezelschap.

Architectuur

• Romaans, Gotiek en Neostijlen
• Jugendstil, Art Nouveau en Art Deco
• Moderne Architectuur
• Universiteitsgebouwen en Stijlkamers
• Stadskastelen
• Het Nieuwe stadshart rondom de OV-terminal

Kunst

• Bloemaert, van Scorel, Honthorts en collega's
• Literatuur en letterkunde
• In Utrecht zit muziek
• De Stijl

Zorg

• Van gasthuis naar Ziekenhuis
• Gezondheidszorg in Utrecht
• Sociale hulpverlening door de eeuwen heen

Religie

• De Reformatie
• Pelgrims en pelgrimtochten
• Willibrordus en Franciscus
• Jodendom in Utrecht

Wijken

• Lombok
• Oog in Al
• Merwedekanaal en Muntsluizen
• Tuinwijk / Tuindorp
• Rivierenwijk
• Wijk C en de zakkendragers
• Zuilen

Divers

• Tachtigjarige oorlog
• Bierwandeling langs bierbrouwerijen
• Wijnwandeling
• Utrechtse Vrouwen
• Handel en markten

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 30 2343252

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.

Ok