Leer mij Utrecht kennen

Cursus over kerken, werfkelders, bastions, grachtenhuizen. De verhalen achter de stenen.

De cursus geeft u inzicht in de opbouw en de structuur van de stad. U krijgt zes keer een presentatie op een bijzondere locatie. Aansluitend laat een gids u tijdens een wandeling door de oude binnenstad voorbeelden zien bij het onderwerp van de dag.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Hoe stadsverdediging een omknelling werd

Waar u nu uw zondagmiddagwandeling in het Zocherpark maakt, stond ooit de stadswal. Stoere bastions, kloeke torens, prachtige poorten en dikke muren zorgden voor veiligheid, maar omknelden later de stad tot barstens toe. Begrijp hoe de middeleeuwse stadsmuren de kaart van de stad nog steeds bepalen.

De middeleeuwse haven in Utrechts Gouden Eeuw

Onze werven aan de grachten zijn uniek in de wereld. Nu druk met winkels en restaurants. Maar ooit het kloppend hart van een ander economisch systeem van handel en ambacht. U loopt straks met nog meer trots langs de Oude- en Nieuwe Gracht.

De volksbuurten ruim 100 jaar geleden: armoede, ziekte en ellende

Sociale geschiedenis gaat over het gewone volk, mensen zoals u en ik. Als je de verhalen hoort over het leven in de “kameren”, het sappelen en sleuren, dan word je spontaan blij met het nu. Hoe het toch steeds beter ging met de Utrechters en vooral: waarom.

Ontmoet de Utrechtse Romeinen

Verrassing! “Onze” Romeinen ziet u het beste in het museum De Hoge Woerd in Leidsche Rijn. We moeten daarvoor wel even “de stad uit”, maar dan krijg je wel een realistische kijk op de Limes, het castellum, een prachtig schip en de plaats van Utrecht in het Romeinse Rijk.

Het roerige leven van Utrechtse kerken

Nee! Niks saai, een presentatie over kerk-geschiedenis! Hoe zit dat nou met de Bisschopsstad? Waar kerkten de gewone Utrechters? En wat zie je nu nog van de reformatie? Wel eens in een schuilkerk geweest? Kerken gaan voor u leven.

Een bonte geschiedenis van Utrechts stadsbestuur

We tonen en vertellen u over machtige, krachtige, falende, foute of vermoorde stadsbestuurders. Over hun betekenis voor de stadsgeschiedenis, maar vooral voor de stad waar in we nu leven.

We maken op deze website via de agenda bekend wanneer deze cursus wordt aangeboden en inschrijving open staat.

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok