De cursussen van Gilde Utrecht

Ook in 2020 kunt u weer deelnemen aan de cursussen van Gilde Utrecht. U kunt kiezen uit het aanbod van drie cursussen over architectuur en ontwikkeling van de stad en vier cursussen over de historie van de stad. Alle cursussen hebben dezelfde opzet: we starten telkens met een presentatie, op een bijzondere locatie, waarna een wandeling volgt die aansluit bij het onderwerp van de presentatie.

U kunt de flyer hier downloaden.  Kijk in de agenda voor de cursussen die u nu kunt boeken.

Architectuur en de bebouwde stad

Architectuur en bouwstijlen in Utrecht (binnenstad)

De cursus wijst u de weg naar de architectuur en de verschillende bouwstijlen door de eeuwen heen. De romaanse en gotische bouwstijlen, de Hollandse renaissance, de Lodewijkstijlen, de jugendstil en de moderne architectuur plaatsen we in de bijbehorende historische context.

Bebouwde stad buiten de singel I (West)

In het midden van de 19e eeuw groeit de industrie de stad uit. Rond de oude stadskern moeten nieuwe woonwijken komen voor arbeiders. Deze cursus gaat in op aanleg, architectuur en sociale geschiedenis van een aantal wijken in Utrecht. U hoort over de architectuur en industriële ontwikkeling van de nieuwe woonwijken Lombok, Rivierenwijk, Oog in Al, Zuilen en Tuinwijk/Tuindorp.

Bebouwde stad buiten de singel II (Oost)

In het midden van de 19e eeuw groeit de industrie de stad uit. Rond de oude stadskern moeten nieuwe woonwijken komen voor arbeiders. Deze cursus gaat in op aanleg, architectuur en sociale geschiedenis van een aantal wijken in Utrecht. U hoort over de architectuur en industriële ontwikkeling van de nieuwe woonwijken Wittevrouwen, Hoograven, Wilhelminapark, Ondiep en Abstede.

Historie van de stad

De cursussen LMU(B)K en de cursussen Erfgoed vindt u nu onder één noemer: Leer Mij Utrecht Kennen. De cursussen 1 en 3 worden gegeven door onze eigen gespecialiseerde vrijwilligers. Voor de cursussen 2 en 4 hebben wij specialisten van buiten het Gilde gevraagd de presentatie te geven.
U kunt in willekeurige volgorde aan de cursussen deelnemen.

U loopt er al jaren langs: de kerken, werfkelders, bastions, grachtenhuizen, uw eigen buurt, noem maar op. Maar waarom staan ze daar, wat is er gebeurd, wat zijn de verhalen achter de stenen? Utrecht is een prachtige stad met een grootse geschiedenis.
Om uw stad beter te leren kennen bieden de stadsgidsen van Gilde Utrecht u een serie van vier cursussen (twee in het voorjaar en twee in de herfst), waarmee u nog meer begrijpt in welk een rijke geschiedenis u woont.

Leer Mij Utrecht Kennen 1: BasisCURSUS OP ZATERDAG-OCHTENDEN (voorjaar 2020)

Thema’s die belangrijk zijn om de historie van de stad goed te begrijpen.
Deze cursus geeft u inzicht in de opbouw en structuur van de stad. We vertellen over de kerken, werfkelders, bastions en de grachtenhuizen. Waarom staan ze daar, wat is er gebeurd, wat zijn de verhalen achter de stenen?  Bekijk hier het programma en boek direct.

Leer Mij Utrecht Kennen 2: Verrijking

Historisch specialisten bieden thema’s aan die de rijke geschiedenis van Utrecht weerspiegelen. In dit semester komen onderwerpen uit de geschiedenis aan bod zoals De vroegste bewoning, Economie, Geloof en kunst, Gevolgen van de Reformatie voor het stadsbeeld, Het bestuur en Utrecht en de Universiteit. Bekijk hier het programma en boek direct.

Leer Mij Utrecht Kennen 3: Verdieping

Er wordt dieper ingegaan op de onderwerpen uit cursus 1 en 2.
We behandelen de geschiedenis van de Utrechtse paus en Paushuize, Utrecht en de pelgrimage, Van pest- tot teringlijer, De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Utrecht in de Tweede Wereldoorlog.

Leer Mij Utrecht Kennen 4: De Iconen

De beste historici van de stad presenteren onderwerpen die tot de iconen van de stad worden gerekend. In dit semester komen de volgende onderwerpen aan bod: De Unie van Utrecht, De Dom, Rietveld, De vrede van Utrecht, De Utrechtse Caravaggisten en Multiculti Utrecht.

 

Gildecafé

Eens per ca. 6 weken organiseert Gilde Utrecht een lezing over architectuur, historie of een ander bijzonder onderwerp over Utrecht. Op dinsdag om 19.30 uur in Café (nieuwe) Dikke Dries, Oudkerkhof 36. Vrij toegankelijk. Kijk in de agenda voor data en onderwerpen.

 

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 30 2343252

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok