Leer mij Utrecht beter kennen (herfst 2018)

Leer mij Utrecht beter kennen (herfst 2018)

De onderwerpen van Leer mij Utrecht beter kennen:

PAUSHUIZE (22 september)
Die naam heeft dit huis te danken aan de Utrechter Adriaan Floriszoon Boeyens (1493-1523), zoon van een timmerman aan de Oude Gracht, die stierf als Paus in Rome. Het verhaal over deze beroemde Utrechter krijgt u natuurlijke te horen. Maar wie woonden er nog meer in dit statige pand? Aansluitend krijgt u een bezichtiging langs de stijlkamers, de kelders en de prachtige zolder. Een unieke ervaring!

UTRECHT EN DE PELGRIMAGE (29 september)
Nog steeds lopen/fietsen mensen de Jacobs route naar Compostella. Ook Utrecht is al eeuwenlang een plek aan deze pelgrimsweg. Welke punten herinneren aan het verblijf van pelgrims? Wat heeft een van Utrechts grootse schilders met pelgrims te maken? We nemen u mee langs de plekken en de verhalen van dit interessante onderwerp.

VAN PEST- TOT TERINGLIJER (6 oktober)
De vanzelfsprekendheid waarmee we van artsen verwachten dat ze een oplossing hebben voor al onze kwalen is typerend voor deze tijd. Tot ver in de 19e eeuw opereerde de medische stand in een schemerwereld. We nemen u mee langs de wereld van kwakzalvers en wonderlijke theorieën en wandelen langs de plaatsen die een rol speelden in de gezondheidszorg in een niet eens zo ver verleden.

DE NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE (20 oktober)
Maak kennis met het geheime wapen van Nederland. Water als bondgenoot gebruiken tegen de vijand levert een uniek verdedigingsmiddel van 85 km, met talrijke forten met grote invloed op stad en land. Utrecht ligt ook hier centraal. Tegenwoordig krijgen forten steeds meer een andere bestemming voor recreatie en educatie. U leert begrijpen waarom dit erfgoed ooit met zo veel inspanning werd gebouwd en natuurlijk doen we dat op een fort!

LEVEN IN DE UTRECHTSE BROUWERIJ (27 oktober)
Met Leen Alberts hebben we een specialist aangetrokken met een grote kennis van de bierbrouwerijgeschiedenis in Utrecht en omgeving. Hij is in 2015 gepromoveerd op de middeleeuwse bierbrouwerijen in Amersfoort. Voor deze presentatie neemt hij ons mee met verhalen over de Utrechtse bierkaai. Na afloop gaan we zien wat voor moois er van die biergeschiedenis nog te zien is.

EEN BONTE GESCHIEDENIS VAN UTRECHTS STADSBESTUUR (3 november)
We tonen en vertellen u over machtige, krachtige, falende, foute of vermoorde stadsbestuurders. Over hun betekenis voor de stadsgeschiedenis, hun macht en onmacht in het verleden, met een knipoog naar de stad waarin we nu leven.

U kunt u hieronder inschrijven. Na  aanmelding ontvangt u een bevestiging. Ongeveer twee weken voor aanvang sturen we u het definitieve programma met de adressen van de locaties waar we u zo graag welkom heten. Tot ziens dus!

Inlichtingen:  via e-mail  of per post: Gilde Utrecht, Lange Smeestraat 7, 3511 PS Utrecht, t.a.v. Helga Weijdema (graag met uw e-mailadres of telefoonnummer).

Startdatum 22-09-2018 10:30
Einddatum 03-11-2018 13:00
Start inschrijving 06-05-2018
Max. deelnemers 30
Beschikbare plaatsen 30
Sluitingsdatum 21-09-2018 15:00
Prijs per persoon €90,00
De inschrijving voor deze activiteit is gesloten.

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook