Cursus Leer mij Utrecht beter kennen (herfst 2019)

Cursus Leer mij Utrecht beter kennen (herfst 2019)

Utrecht is een prachtige stad met een grootse geschiedenis. De 17e-eeuwse dichter Vondel zei het al: “Utrecht: een paradijs vol weelde.” De rondleiders van Gilde Utrecht hebben, voor onze trouwe volgers, een nieuw programma gemaakt, met zes verse onderwerpen:


LEVEN IN DE UTRECHTSE BROUWERIJ (14 september)
Met Leen Alberts hebben we een specialist aangetrokken met een grote kennis van de bierbrouwerijgeschiedenis in Utrecht en omgeving. Hij is in 2015 gepromoveerd op de middeleeuwse bierbrouwerijen in Amersfoort. Voor deze presentatie neemt hij ons mee met verhalen over de Utrechtse bierkaai. Na afloop gaan we zien wat voor moois er van die biergeschiedenis nog is overgebleven aan de Oudegracht.

DE GROEIENDE STAD (21 september)
Hoe heeft Utrecht zich in de loop der tijd ontwikkeld?
Vanuit het prille begin, nu verborgen onder het Domplein,  groeide de stad tot een plaats met over niet al te lange tijd 400.000 inwoners. Hoe is die ontwikkeling van de plattegrond van Utrecht verlopen, welke keuzes werden gemaakt en waarom? Geert van Beek legt het allemaal uit.

DE BINNENSTAD IN OORLOGSTIJD (28 september)
Over de Tweede Wereldoorlog zijn in Utrecht veel verhalen te vertellen, over de schuldige stad, de Jodenvervolging, het (studenten-)verzet, de bezetters. Die verhalen gaat Gerrit Huisman u, met veel beeldmateriaal, vertellen om zo de herinneringen aan die zware tijd levend te houden.

DE GEVANGENIS AAN HET WOLVENPLEIN (12 oktober)
Tegenwoordig zijn er geen inwoners meer van dit ooit zo moderne gevangeniscomplex. Bert Poortman neemt u mee naar de lange geschiedenis van dit bijzondere bouwwerk en zijn vele bewoners. We doen dat ter plekke, ook weer met een rondleiding.

DIENDERS ONDER DE DOM (19 oktober)
Weer zo’n nieuw onderwerp: een geschiedenis van de Utrechtse politie, verteld door Peter Gieling, die zelf jarenlang bij het Utrechtse korps gewerkt heeft. Hij voert u langs roemruchte zaken en legendarische moorden, met ook aandacht voor de ontwikkeling van Schout tot Wout. En waar hoort u dat allemaal? In een politiebureau natuurlijk.

UTRECHTSE VROUWEN IN DE HOOFDROL (26 oktober)
Voor de presentatie van Karin Westdorp hebben we wel een heel passende locatie gevonden: de Fundatie van Renswoude, waar één van de beroemde vrouwen uit de Utrechtse geschiedenis haar stempel heeft gedrukt. Na afloop van de kennismaking met baanbrekende vrouwen van toen krijgt u een rondleiding door dit prachtige gebouw aan het einde van de Lange Nieuwstraat.

Aanmelden
U kunt u hieronder inschrijven voor deze cursus. Na  aanmelding en betaling ontvangt u een bevestiging. Ongeveer twee weken voor aanvang sturen we u het definitieve programma met de adressen van de locaties waar we u zo graag welkom heten. Tot ziens dus!

Voor meer informatie belt u op werkdagen tussen 14 en 16 uur met Gilde Utrecht: 030 234 3252. U kunt uw vraag ook stellen via e-mail (met vermelding van uw telefoonnummer).

Startdatum 14-09-2019 10:00
Einddatum 26-10-2019 12:30
Start inschrijving 28-05-2019
Max. deelnemers 30
Beschikbare plaatsen 9
Sluitingsdatum 13-09-2019 15:00
Prijs per persoon €100,00
De inschrijving voor deze activiteit is gesloten.

Adres

Lange Smeestraat 7
3511 PS Utrecht
tel: +31 (0)30 234 32 52

De balie is open op alle werkdagen van 14:00 tot 16:00 uur.

Gegevens

IBAN NL94RABO 0120 943 298
KvK 41183482

SBBI-gegevens

Organisatie

Volg ons

facebook

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok