Cursus Geschiedenis van Utrecht in 6 bijeenkomsten

Als je vergeet, wordt je geschiedenis belangrijker. Namen onthouden wordt lastig, maar over vroeger weet je des temeer. En het is leuk om herinneringen met anderen te delen. In dat kader start Odensehuis Andante in samenwerking met Gilde Utrecht op 14 februari een cursus Geschiedenis van Utrecht.

Oudegracht Utrecht

Herinneringen ophalen

We kijken en luisteren in de ochtenduren naar een presentatie over de geschiedenis van de stad door een ervaren gids van Gilde Utrecht. De presentatie is in tempo aangepast, zodat mensen met vergeetachtigheid hem goed kunnen volgen. Na afloop gaan we in gesprek. Er is volop gelegenheid om herinneringen te delen met elkaar.
Na een warme lunch bezoeken we enkele locatie(s) in de stad die aan bod zijn gekomen.

Van de haven naar het Wilhelminapark

De cursus valt uiteen in zes thema's. Elke gids neemt een deel van de stad voor zijn of haar rekening.
14 februari: Gerrit van de Kraats presenteert impressies van bijzondere historische gebeurtenissen aan de Oudegracht. Hij doet dit aan de hand van gevelstenen en oude teksten.
21 februari: Alfred Sturkenboom geeft een presentatie over de wijk Lombok. De fabrieken zijn verdwenen en Lombok is nu een bruisende multiculturele wijk. Naast de nieuwbouw staan nog veel oude huizen. Wat vertellen ze over de geschiedenis?
28 februari: Otto Verkoren vertelt over de veranderingen aan de Oudegracht: van haven naar detailhandel. Wat is nog terug te vinden van de haven? Wat zijn de gevolgen geweest voor de stad van deze ontwikkeling?
7 maart: Ben Ottes geeft een lezing over Jugendstil in Utrecht. Rond 1900 was Jugendstil overal in Utrecht te vinden. Door de bouw van Hoog Catharijne zijn prachtige panden uit de stijl van weleer verloren gegaan. Als je weet waar je moet zoeken, zijn er nog mooie Jugenstil-elementen te vinden in de stad.
14 maart: Jan Mulder vertelt ons op 14 maart over de geschiedenis van de wijk Hoograven. De Waterlinie speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van deze wijk. De Tolsteeg flats komen aan de orde, evenals de panden die architect Gerrit Rietveld ontwierp.
21 maart: Kunsthistorica Els Jimkes neemt ons op 21 maart voor het sluitstuk mee op een wandeling door het Wilhelminapark. Tuinderijen en een klooster maakten eind 19e eeuw gaandeweg plaats voor stadsuitbreiding. De aanleg van het Wilhelminapark vormde het hoogtepunt. Rondom dit park werden chique huizen gebouwd voor Utrechters die de binnenstad wilden ontvluchten, maar toch in de buurt wilden blijven wonen.

Reserveren en kosten
Odensehuis Andante en Gilde Utrecht kunnen deze reeks aanbieden voor de vaste prijs van € 50. Daar zit alles bij inbegrepen: de zes presentatie en wandelingen, inclusief koffie, thee en een warme lunch.
De bijeenkomsten beginnen om 10 uur met een inloop met koffie en thee. Vanaf 10.30 start de presentatie. De wandelingen duren tot ca. 15 uur. Na afloop bent u van harte welkom om even op te warmen of verder te praten in het Odensehuis. Als vervoer een probleem is, dan helpen wij u graag op weg!
Voor deze cursus is reserveren verplicht: mail of bel het Odensehuis 06-19197810. Wij ontvangen uw reservering graag uiterlijk vrijdag 9 februari a.s.